‘Wie het laatst lacht, lacht het best’ geldt blijkbaar niet altijd. Om vijf over drie dinsdagmiddag kon de Partij voor de Communicatie (PvC) eindelijk opgelucht zijn. Het was na de derde poging uiteindelijk gelukt met het indienen van de kandidatenlijsten op DNA-niveau.
Tekst en beeld Valerie Fris & ADVERTISEMENT
Wie ook als laatst lachte maar niet het beste, was de Progressief-Verheffende Partij (PVP), die zaterdag nog de rechtszaak won tegen het Centraal Hoofdstembureau (CHS) om alsnog mee te mogen doen aan de verkiezingen van 25 mei. Echter, ze was nog niet zover met het opstellen van de kandidatenlijsten, waardoor deze dinsdag niet zijn ingediend.
CHS-voorzitter Lilawatie Punwasi zei tegen verslaggevers dat zij niet op eigen initiatief kon handelen en de partij een week extra de ruimte kon geven om haar kandidatenlijsten in orde te maken. “Ze hadden vanaf zaterdag, na de uitspraak van het Hof van Justitie, de ruimte om te werken aan hun lijsten. Ik mag de wet niet vertrappen.” Inmiddels heeft de PVP wederom een kort geding aangespannen tegen het CHS, zodat ze alsnog haar kandidatenlijsten mag indienen.
Driemaal is scheepsrecht
Dinsdag hebben veertien partijen hun DNA-lijsten ingediend bij het CHS en hun lijsten voor de districts- en ressortraden op de hoofdstembureaus in de tien districten. Dat liep niet geheel vlekkeloos. Voor de Democratische Unie Suriname gold net als bij de PvC driemaal is scheepsrecht. Ook deze partij moest drie keer naar het KKF-terrein omdat de delegatie de van de lijsttrekker niet bij zich had. Bij de PVC was de volmacht niet in orde. “We zijn een nieuwe partij dus het kan gebeuren”, verontschuldigde François Abionie, sponsor en initiatiefnemer van de PvC, zich.
‘De SPA is gerend naar de oudheid, maar dat gaf ons de ruimte om nog meer mensen op de lijst te plaatsen.’Palu-lijsttrekker Imran Taus
Sommige partijen dienden zich aan met veel bombarie. Optsu, waarin de Palu, Wi Sranan, SDU, PVRS en De Nieuwe Wind samenwerken, kwam niet met tamtam. Ook de partijen A20, Volkspartij Leefbaar Suriname, de Arena Politieke Partij, DA ’91 en de BEP maakten er geen show van. Optsu-lijsttrekker Imran Taus zei dat het niet bepaald uitdagend is geweest om de kandidatenlijsten samen te stellen. “De SPA is gerend naar de oudheid, maar dat gaf ons de ruimte om nog meer mensen op de lijst te plaatsen”, zei hij. Enkele prominente namen die zijn toegevoegd zijn onder anderen Aniel Koendjbiharie, voorzitter van stichting Wan Okasi voor mensen met een beperking en Meredith Hoogdorp van de leraren actiegroep Wi Sa Strei.
Grote aanhang
De partijen die wel met een vrij grote aanhang, muziek en dansgroepen kwamen waren Pertjajah Luhur, NDP, NPS, Abop, VHP en De Nieuwe Leeuw. Opvallend was hoe vriendschappelijk aanhangers van de NDP en NPS bij het terrein van KKF met elkaar omgingen. Propagandamateriaal, zoals petten, werden met elkaar uitgewisseld. Voor velen een teken dat deze twee partijen na de verkiezingen met elkaar zouden kunnen samenwerken. NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons erkende na indiening van de documenten dat binnen de partij sommige mensen niet tevreden zijn over de kandidatenlijsten. “Maar ze moeten leren dat het niet altijd lukt om iedereen op de lijst te krijgen.”
Dc Bholanath Narain, voorzitter van het hoofdstembureau van Wanica (l) voert overleg met ondervoorzitter Shafiek Goelaman, nadat politieke partijen hun kiezerslijsten hadden ingediend.
Over de opmerking van Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk dat Ingrid Bouterse meer tijd moet nemen om te rouwen in plaats van zich bezig te houden met een politieke campagne reageerde Geerlings-Simons: “Wanneer mensen je beginnen uit te schelden dan betekent het dat ze niets te bieden hebben aan het land”. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, die bij het indienen van de kandidatenlijst aanwezig was, zei dat zijn partij rekening heeft gehouden met gender evenwichtigheid, kandidaten van alle etniciteiten, maar ook dat een kandidaat niet in aanraking moet zijn gekomen met Justitie.
Ook al was dat een handeling van tientallen jaren geleden. “Zaken verjaren niet, dus het heeft gevolgen gehad voor sommige kandidaten die wij van de lijst moesten halen.” Eén van hen was artiest Kadensie, die in eerste instantie als lijstduwer op de lijst was geplaatst. Echter, hij heeft een verstekvonnis in Frankrijk op zijn naam staan. Zijn plaats werd ingenomen door Regillio Talea.
Dr en rr-kandidatenlijsten Wanica
De Ware Tijd nam dinsdag ook een kijkje bij het hoofdstembureau van Wanica aan de Commissaris Weythingweg. Van de vijftien politieke organisaties, die zijn geregistreerd voor de verkiezingen, verscheen alleen de PVP niet. “Ze zijn niet geweest en ze hebben ook niet afgemeld. Ik heb geen bericht ontvangen”, zei Bholanath Narain, districtscommissaris Noordwest tevens voorzitter van het hoofdstembureau Wanica, tegen de Ware Tijd nadat de gelegenheid tot indienen van de kandidatenlijsten om drie uur ’s middags werd …
- Tweede editie Shell Meta Skills-programma gestart..
- Overeenkomst Dalian V-project wordt herzien..
- Dijksteel: “Minister Ori moet feedback serieus nemen en ver…..
- KPS sluit wegen rond Politieacademie af..
- ‘Antidotes’ voor geweld tegen kinderen, een mooi voorbe…..
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week…..
- Collectief falen..
- FPP zegt samenwerking op met president Santokhi..
- Studenten ontvangen toelage van SRD 800 via Uni5Pay en bank…..
- Ori: ‘Salariskosten van het ministerie zijn ongelooflijk ge…..
- Tweede verdachte beroving militair in warung aangehouden..
- Artiesten steunen NDP-campagne cd 2025 uit sympathie en lie…..
- Regering grijpt in om rijstsector te ondersteunen met vaste…..
- Minister Mac Andrew en ACT bespreken trainingen voor zelfre…..
- Regering grijpt in om rijstsector te ondersteunen..
- Chinese bedrijven bespreken infrastructuurprojecten met pre…..
- Kandidaatstelling in volle gang..
- Bolivia roept noodtoestand na tientallen doden bij overstro…..
- ‘Anton de Kom is nu echt thuis’..
- A20 kandidaten moeten uiterlijk 25 mei vermogen notarieel v…..
- Trump ondersteunt olieproductiebeleid Suriname..