India beschuldigt China van ‘provocerende militaire acties’

India beschuldigde maandag Chinese troepen van ‘provocerende’ acties nabij een betwiste grens hoog in de Himalaya, waarbij eerdere overeenkomsten tussen de twee nucleair bewapende rivalen, die bedoeld waren om de spanningen in de regio te verminderen, werden geschonden. De Indiase beschuldigingen komen twee en een halve maand nadat een bloedige botsing langs de grens ten minste twintig Indiase soldaten het leven had gekost. China heeft nooit erkend dat er slachtoffers zijn gevallen van de man-tegen-man-gevechten op 15 juni in de Galwan-vallei, ten noorden van waar India zegt dat de laatste spanningen van zaterdag tot zondag oplaaiden.

Gesprekken op hoog niveau tussen Chinese en Indiase militaire commandanten, sinds de botsing in de Galwan-vallei in Oost-Ladakh, hadden ertoe bijgedragen dat de situatie langs de feitelijke grens, die bekend staat als de Line of Actual Control (LAC), tot rust kwam.

Een verklaring van het Indiase ministerie van Defensie zei dat het Chinese Volksbevrijdingsleger “provocerende militaire bewegingen uitvoerde om de status quo te veranderen” en “in strijd was met de eerdere consensus die was bereikt tijdens militair en diplomatiek overleg tijdens de voortdurende impasse in Oost-Ladakh.” In de verklaring stond dat Indiase troepen de Chinese militaire activiteit aan de zuidelijke oever van het Pangong Tso-meer voorkwamen en maatregelen namen om hun posities te versterken en “Chinese intenties om de feiten op het terrein eenzijdig te veranderen, te dwarsbomen”.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag elke inval op Indiaas grondgebied ontkend. “De Chinese grenstroepen hebben zich altijd strikt gehouden aan de LAC en zijn nooit over de grens gegaan. De grenstroepen van de twee landen hebben de communicatie over de Line of Actual Control onderhouden”, zei woordvoerder Zhao Lijian. Het Pangong Tso-meer is een uitgestrekte watermassa die ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de Galwan-vallei op een hoogte van 4.350 meter in de Himalaya ligt. Het grootste deel van het meer ligt in de Chinese regio Tibet, waar de LAC doorheen loopt.

Het vermeende incident van zaterdag is het laatste in een langlopende reeks van territoriale uitbarstingen tussen de twee partijen in de Himalaya. In 1962 voerden India en China een grensoorlog waarbij duizenden doden vielen. In de nasleep van het conflict hebben de twee partijen de lange 3.379 kilometer LAC ingesteld, hoewel geen van beide partijen het eens is over de precieze locatie en beiden de andere regelmatig beschuldigen deze te hebben overschreden of hun territorium uit te breiden.

Schermutselingen zijn niet ongewoon langs de afgelegen, meestal bergachtige grens. Het incident van 15 juni was echter het dodelijkste in decennia en leidde tot een duik in de betrekkingen tussen Beijing en New Delhi. Hoewel de spanningen de afgelopen maanden zijn afgenomen, hebben beide partijen een grote troepenmacht in de grensregio, waardoor het risico van een mogelijke misrekening bij plotselinge en onverwachte botsingen, toeneemt.

China beweert dat India volledig verantwoordelijk was voor de grootschalige vechtpartij die op 15 juni uitbrak, nadat Indiase troepen de LAC waren overgestoken in strijd met een eerdere overeenkomst. “Het was schokkend dat Indiase troepen de overeenkomst publiekelijk schonden, hun eigen belofte braken en op 15 juni de LAC overstaken om de Chinese zijde te provoceren”, zei Wu Qian, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie, eind juni. “Toen Chinese militaire troepen arriveerden om te onderhandelen, werden ze plotseling aangevallen door Indiase troepen, en dat leidde tot een fysiek gevecht tussen de twee partijen en veroorzaakte slachtoffers.”

In reactie daarop zei het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken dat China de dodelijke botsing heeft veroorzaakt.”Het zijn de Chinese acties tot dusver die hebben geleid tot toenemende spanningen in de regio en ook tot de gewelddadige confrontatie van 15 juni met slachtoffers”, zei hij in een verklaring in juni. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com