Guyana onderzoekt de mogelijkheid om obligaties in te zetten als financieringsinstrument om de lokale deelname in de groeiende olie- en gasindustrie te vergroten. Dit werd bekendgemaakt door vicepresident Bharrat Jagdeo tijdens zijn wekelijkse persconferentie op donderdag 10 april. Deze stap weerspiegelt een strategie die recentelijk door Suriname is aangenomen, met als doel lokale bedrijven en burgers in staat te stellen te investeren in energieprojecten. Hoewel Suriname nog bezig is met de ontwikkeling van zijn eerste offshore olieproject, ligt Guyana al jaren voor op het gebied van olie- en gasontwikkeling. Met een groot gasproject op komst, worden er verschillende nevenprojecten verwacht. Eerder dit jaar onthulde Jagdeo dat de regering drie investeringsvehikels heeft geïdentificeerd, waarin gewone Guyanezen kunnen investeren.
Gasontwikkeling
“We zouden de obligatie kunnen uitgeven. Mensen kunnen zich inschrijven voor de obligatie tegen een gegarandeerd rentetarief, zodat ze een belang krijgen dat aanzienlijk hoger is dan wat ze zouden krijgen door hun geld op de bank te zetten”, aldus Jagdeo eerder deze week.
Daarnaast worden aandelen als een andere optie gezien. Jagdeo verduidelijkte, dat het plan zou zijn om het aantal aandelen dat een individu kan kopen te beperken, zodat er brede publieke deelname is. Aangezien de onderneming – zoals de geplande meststoffenfabriek – winstgevend wordt verwacht te zijn, zou de regering een minimaal rendement van ongeveer 10 procent per jaar kunnen garanderen, om kleine investeerders zoals boeren, leerkrachten, mijnwerkers en ambtenaren aan te trekken. Als de winst hoog is, zou het rendement zelfs kunnen oplopen tot 20 procent, maar het zou nooit onder het gegarandeerde minimum komen. Dit biedt dus een vangnet, maar met ruimte voor meer winst wanneer de sector goed presteert.
Staatsolie als voorbeeld
Staatsolie stelde burgers in staat om te investeren in een obligatie om de miljoenen te verzamelen die nodig waren voor de deelname aan offshore olie-ontwikkeling. Deze route was zo succesvol dat Staatsolie zijn doel overtrof, door maar liefst USD 515,8 miljoen op te halen – USD 211,7 miljoen meer dan het oorspronkelijke doel van USD 304,1 miljoen.
Staatsolie verkreeg een 20 procent aandeel in de GranMorgu-ontwikkeling, waarbij de totale investering voor het project wordt geschat op USD 12,2 miljard, waarvan Staatsolies aandeel USD 2,4 miljard bedraagt. Door gebruik te maken van obligaties, heeft Staatsolie de behoefte aan zware bankleningen kunnen verlagen.
The post In navolging van Suriname overweegt Guyana obligaties voor lokale energieparticipatie ..
- TEVEEL TOEVAL..
- MINOWC uit bezorgdheid over ongeautoriseerde naamswijziging…..
- Centrale Bank verantwoordelijk voor stabiele wisselkoers..
- Natte woensdag met buien en onweer..
- Suriname Kiest: commentator Patrick Welles gaat in op actua…..
- Vaccinatieweek 2025: BOG en NIP roept op tot bewustwording …..
- NDP daagt president en stembureaus voor rechter om geschrap…..
- Vlaamse jongeren vast in Kenia voor smokkel van 5000 koning…..
- Hermanus Eduard Wijnstein (97) Rotterdam 14-4-2025..
- Ex-president Humala gevangen in Odebrecht-witwaszaak..
- Abiamofo weerspreekt bewering Parmessar over concessie lang…..
- ‘Verkoop perceel Sozavo aan ondernemer niet mogelijk’..
- AMS-directeur blij met extra computerlokaal: “Het is hard n…..
- Suriname Kiest: waarom moet op de VLS gestemd worden?..
- NDP eist opschorting beroepsbesluit president over kandidaa…..
- NDP heeft geen ‘tjuku’ ontvangen om te zwijgen over gunning…..
- Ramadhin over kritiek nieuw ministeriegebouw: “Volksgezondh…..
- VSB: ‘Goed bestuur bij aanbestedingen is essentieel’..
- In navolging van Suriname overweegt Guyana obligaties voor …..
- Drukproces stembiljetten verkiezingen gaat van start..
- Nieuw kiesstelsel eerlijker en rechtvaardiger voor ‘kleiner…..