In Memoriam: Marlene Maridjan, muzikaal nader beschouwd

GFC NIEUWS- Marlene Maridjan (28-09-1943 – 29-11-2020) won bijna een halve eeuw geleden het eerste georganiseerde Indonesisch songfestival met een lied gecomponeerd en geschreven door wijlen de musicus en dirigent de heer Herman Dijo (02-05-1935 – 27 september 2015) in Suriname, getiteld ” Kembang Melati ” (de jasmijnbloem) die gehouden werd op 28 mei 1972.
Een opmerkelijk muzikaal gegeven is, dat de Bintangs Herman Dijo (R.I.P.) eerste band was in 1967 jaar met John Resodikromo als eerste gitarist van die band. Amin Abas sprekende op de dag van haar verscheiden was zeer geschokt met het bericht, omdat hij met haar en partner Sipon goed contact onderhield en hun altijd opzocht als hij in Nederland vertoefde.
Eerdergenoemde musicus en dirigent overleed op 27 september 2015 in Nederland en zijn kinderen volgen de Jawa muziek ontwikkeling sedert de jaren zeventig op de voet en wordt nog steeds in ere gehouden. Zijn zonen behoorden in het begin eveneens tot de muziekgroep Suara Istana (stem van het paleis) waarmee de zangeres de eerste prijs won.
Jamu Hall of Fame
De authentieke geluidsopname van het winnend lied is door de familie Dijo jaren terug gedoneerd aan de Stichting Jawa Muziek als ook de tekst met muzieknoten van het winnend lied en zal een speciaal plekje krijgen in de naaste toekomst in een nog op te richten Jamu museum annex multi-functioneel en cultureel centrum (van de M Foundation). Thans verkeert de voorbereiding van de bouw van dit museum in waarschijnlijk in Commewijne als locatie in een afrondende fase.
Pop Jawa Hit verleden
Op 29 november vernamen wij het droevig bericht van het overlijden van de alom bekende zangeres die jaren terug de oversteek maakte naar Nederland net als de duizenden Surinamers voor een betere toekomst voor hun gezinnen. Zij was niet alleen in de Jawa muziek scene populair, maar ook onder de overige bevolkingsgroepen met name met het nummer “ Sranan Merenque “ en ook nummers over het leven verpakt met de Jawa filosofie herkenbaar waarschijnlijk geïnspireerd door de op dat moment favoriete Jawa artiesten uit het verre Java in de jaren zeventig waaronder de uitgebrachte muziek van Mbak Waldjinah en Mus Mulyadi (25-08-1945 -11-04-2019) met composities van Is Haryanto (22-08-1940 – 26-05- 2009) en vele andere artiesten uit de bakermat van deze muzieksoort.
Vele muzikanten hebben samen met deze zangeres in hun jonge jaren op het podium gestaan. Haar muzikaal contributie is door diverse initiatiefnemers geëerd en werd ook door de bekende radiomaker/presentator en respectabele muziekkenner Henk van Vliet voor het programma ” Owru Pokuman Fu Sranan ” gememoreerd zo ook Mohamad Rogmad meer bekend als Ragmad Amatstam (11-05-1949 – 25-01-2011) en de levende legende Eddy Assan en vele anderen.
In de begin jaren van haar muzikale loopbaan heeft zij teksten vertolkt van de heer Jerry Themen en uitgebracht onder de label van Disco Amigo o.a. in het jaar 1978, met de producer O. Giskus een 7″ single met als titeltrack ” Mie Swietie Lobi” (composer: Jerry Themen) / Lali Marang Sing Kepungkur (composer Marlene Maridjan (R.I.P.) Harto Soemodihardjo heeft ook geproduceerd in die tijd voor vele Jawa Suriname artiesten. Marlene heeft ook een productie met de muziekgroep T-Group ’75 uit Koewarasan de LP ” Manisku ” uitgebracht (1978).
Daarnaast heeft zij ook samen met Eddy Assan en Toelos (Andre Kasantaroeno) gezongen in de band Astaria Combo met verder de leden Anton Dorder aka Bali (R.I.P.), bass Ro Wongsosoewirjo (vader van Demis Wongso), Keyboard Jan Tjokro, Kenneth van Leeuwarden (vocal) en gitarist Maon Karsowidjojo.
De manager van Astaria Combo was Sipon Karijosemito de echtgenoot van Marlene Maridjan (R.I.P.)
In 1978 vertrok ook de bekende componist en vocalist Oesje Soekatma naar het land van de windmolens, tulpen en hyacinten die onlangs een kerst- en Nieuwjaars lied onbaatzuchtig heeft gelanceerd voor zijn fans op zijn facebook pagina. Een willekeurige greep van in die tijd in Suriname opererende muziekstudio’s zijn vermeldenswaard te memoreren o.a. Vendel (ad Henck Arronstraat) met engineer Cabenda, Harto’s Workshop, Fentu en radio Apintie als opname studio.
Almarhuma Ibu Marlene Maridjan (R.I.P.) heeft een prachtig en gevarieerd muziekrepertoire achtergelaten met typisch meertalige levensliederen met soms Caribische invloeden. In de zeventiger jaren was de kleurrijke liedjes in de muziekwerken ook onder Jawa Surinaamse uitvoerende artiesten manifest om een bredere toegang te kunnen krijgen bij het nationaal publiek.
Enkele jaren terug werd zij geëerd door de Welzijnsorganisatie Bangsa Jawa van Amsterdam met een Tribute. Haar dochter Shirley is in de voetsporen getreden en heeft ook muziek opgenomen met de toonaangevende en bekende multi-instrumentalist Hendrik Mentokarijo.
Kort na de gehouden Tribute is door een in Suriname gevestigde organisatie eveneens een Tribute to Marlene Maridjan gehouden op het sport- en culturele complex van Indra Maju … ………… (GFC)

Lees verder

Bron: GFC Suriname