In kwestie-Cevihas: ‘Aantal zaken ready voor pg’

17/11/2020 13:13 – Van onze redactie

Hoewel hij op non-actief was gesteld, maakte Darryl Boetoe volgens de regering honderdduizend US dollar over aan leverancier Faizal Abdoelgafoer. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Zonder – zoals maandag beloofd door vicepresident Ronnie Brunswijk – “dieper in te gaan” op de kwestie-Cevihas, heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dinsdag in het parlement wel aangegeven dat er “een aantal zaken al ready zijn om naar de pg gestuurd te worden”. Echter, hij hoopt volgende week over meer informatie te beschikken.
Sewdien zegt dat de nieuwe raad van commissarissen hem na een “quick scan” van de Centrale voor Vissershaven in Suriname in een korte briefing heeft laten weten dat er sprake is van “heel wat onrechtmatigheden”. “Ik wacht nog op onderzoek dat afgerond dient te worden”, aldus de bewindsman.
Maandag bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling 2020 merkten zowel president Chandrikapersad Santokhi als vp Brunswijk op dat er een aantal zaken zijn geconstateerd bij Cevihas. Brunswijk had het specifiek over “honderdduizend US dollar die snelsnel is overgemaakt naar iemand anders”.
Dat toont volgens hoe “kwaadaardig” deze mensen zijn. “Je weet dat je niet meer daar bent (Boetoe sinds 2016 directeur van Cevihas werd op 30 oktober op non-actief gesteld door Sewdien en mocht de werkplek niet meer betreden, … red.), maar omdat je nog ingang hebt bij de bank maak je aan een vriend snel snel honderdduizend US dollar over te maken.”
DNA-lid Melvin Bouva (NDP) stoorde zich maandag eraan dat de president en vicepresident informatie presenteerden “die niet zuiver is gebracht”. “Ik heb contact gehad met de leiding van Cevihas en niets is minder waar. Er is geen enkele overmaking gemaakt”, aldus Bouva.
Hij riep op voorzichtig te zijn bij het beschuldigen van mensen, zeker wanneer er namen worden genoemd. Bouva sprak van de zucht om een regering en personen te criminaliseren. “Wanneer wordt gezegd dat door de ex-functionaris bij Cevihas honderdduizend dollar wordt overgemaakt naar een regeringsfunctionaris is dat bewust of onbewust een punt brengen waar het absoluut niet thuishoort.”
Uit zijn betoog bleek de regeringsfunctionaris ex-minister Faizal Abdoelgafoer te zijn, die volgens Bouva ruim zes jaar op contract diensten levert aan het bedrijf. De leiding van Cevihas zou “in goede afstemming” met de vertrekkende leiding honderdduizend hebben overgemaakt. “En de regering grijpt dat aan om de gewezen directeur die zijn krachten heeft gegeven en de gewezen functionaris te criminaliseren.”
Hij riep de regering maandag op deze zaak opnieuw goed te benaderen en mensen wiens naam is genoemd absoluut te verschonen. In reactie daarop zei Brunswijk dat er slechts feiten zijn aangegeven. Volgens de vp is er geen sprake geweest van behoorlijk bestuur. “Al is het rechtmatig, zoals u zegt, dan ga je niet meer rennen en honderdduizend geven. Wanneer je al hebt overgedragen dan moet je het laten voor de andere directeur. Je bent directeur af en dient af te blijven van de gelden van het bedrijf.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname