PARAMARIBO — ‘In het vervloekte hart’, het tweede boek van Rima Orie dat in 2022 uitkwam, behoort tot de tien kanshebbers voor de titel ‘Beste Boek voor Jongeren 2023’ in Nederland. De uitverkiezing is in september.
De radio-dj’s Rob Janssen en Wijnand Speelman maakten woensdag de genomineerden in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ bekend in hun programma ‘Rob & Wijnand en de Ochtendshow’ op NPO 3FM.
De prijs ‘Beste Boek voor Jongeren’ hoort bij de ‘Boekenweek van Jongeren’ en wordt uitgereikt in twee categorieën: ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ en ‘Vertaald’. De tien boeken zijn uitgekozen door een jury van volwassenen. “Deze boeken laten je kennis maken met identiteiten of levenswijzen anders dan de jouwe”, oordeelde de vakjury.
Een jury van zes jongeren gaat nu de tien genomineerde boeken lezen om zo samen de winnaars te bepalen. De bekendmaking van de winnaars is tijdens het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren op 15 september.
(lees verder onder de afbeelding)
Surinaamse roots
Orie is een Nederlandse auteur van Surinaamse komaf; haar ouders zijn geboren in Suriname. ‘In het vervloekte hart’ is haar tweede boek en is een horror fantasy met elementen uit koloniaal Suriname. Uit meer dan driehonderd inzendingen werd ze in 2018 met haar boek ‘De Zwendelprins’ de winnaar van de Moon YA Contest. Haar debuutboek is genomineerd geweest voor de kleine cervantes 2021, de Hebban Debuutprijs Longlist en het Beste boek voor Jongeren.
Vorige maand maakte ze bekend dat ze samen met Marie Lotte Hagen, Nydia van Voorthuizen en Philip Huff dit jaar 3PAK, het gratis geschenk voor de Boekenweek van Jongeren, mag schrijven. “Ergens kan ik nog steeds niet helemaal geloven dat ik hiervoor ben gevraagd! Wauw, een droom die werkelijkheid is geworden”, aldus de 29-jarige die ook illustrator is.
Orie, die in 2017 haar master privaatrecht behaalde en sinds eind 2021 als jurist werkt bij een kleine gemeente, is vaker in Suriname geweest. “Het geboorteland van mijn ouders is Suriname, dus is dat het land, naast Nederland, dat ik het vaakst heb bezocht en gezien”, schreef de auteur in 2019 op Instagram toen ze haar droom vervulde door ‘De Zwendelprins’ te doneren aan twee bibliotheken en een school in Suriname. Ze kreeg daarbij medewerking van CCS in Paramaribo.
Rima Orie met voj-leerlingen in Suriname tijdens de presentatie van haar debuutboek in 2019. [: privécollectie]
- Landbouwers vrezen voor voortbestaan Wayambogebied..
- Sommige mensen trekken meer muggen aan dan anderen..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting 1 juni 2002..
- Bromfiets dief op heterdaad betrapt door alerte politieman..
- Weersverwachting 2-3 juni 2023..
- Iraisa Muntslag wint prijs best culturally dressed in China..
- EZ besteedt wederom aandacht aan etikettering – De Bo…..
- De fantasie over het 17e ‘rijkste land’ ter wer…..
- Drietal aangehouden bij drugsinval..
- EZ besteed wederom aandacht aan etikettering..
- ”Kamal ke phúl’ ode aan Brits-Indische contractanten…..
- Buurtbewoners houden buurman aan die zwakbegaafde vrouw ver…..
- Is verkrijging van een grondhuurrecht door een buitenlander…..
- President terug van UNASUR Staatshoofden Summit..
- Onderzoek: Aarde ‘nu echt behoorlijk ziek’..
- Terug naar de kern van het slavernijverleden..
- Structureel seksueel misbruik en geweld bij SOS Kinderdorpe…..
- Bedrijfsleven helpt IMF-programma monitoren..
- ‘We willen dat de jeugdvertegenwoordigers frequenter in con…..
- Training brood en banket ook op Atjoni..
- Suriname neemt deel aan Caribbean Culture Day in China..