‘In elke kerstpot die ik tegenkom, stop ik iets’

08/12/2020 17:59 – Arjen Stikvoort

Heilsoldaat Minerva Adwalisie merkt op dat veel jongeren niet goed op de hoogte zijn van de kerstpottenactie van het Leger des Heils. : Arjen Stikvoort  
PARAMARIBO – Het lijkt erop dat het dit jaar niet erg vlot met de kerstpottenactie van het Leger des Heils. Dit valt af te leiden uit een gesprek van de Ware Tijd met majoor Vilece Thomas, regional commander van het Leger des Heils. “Dat de actie iets anders verloopt dan andere jaren is duidelijk. Mensen gaan misschien minder makkelijk de straat op vanwege de pandemie. We kunnen nog geen inschatting maken hoeveel er daadwerkelijk is opgehaald.”
De kerstpottenactie begon op 6 november en loopt nog tot 24 december. Het Leger des Heils heeft vanwege de coronapandemie niet op alle traditionele strategische plekken, zoals het hoofdkantoor van De Surinaamsche Bank, een pot hangen. Maar de rode driepoot staat wel bij onder meer bekende supermarkten.
Maandag begint de registratie van minderdraagkrachtigen die voor een voedselpakket in aanmerking willen komen. Hoeveel het er uiteindelijk worden kan Thomas op dit moment niet inschatten. Het hangt af van hoeveel geld er binnen komt.
Hij heeft wel goede hoop dat zelfs in dit moeilijke Covid-19-jaar gekoppeld met de slechte economie van Suriname, de burgers hun medemens zullen helpen. Voorgaande jaren werden tussen de duizend en dertienhonderd pakketten worden verstrekt. De inhoud zal vrijwel hetzelfde zijn. Het wordt voor Thomas de laatste kerstpottenactie in Suriname. Hij keert na de coronapandemie terug naar het hoofdkantoor op Jamaica.
De traditionele kerstpotten zijn een bekend verschijnsel op straat in Paramaribo en Nickerie. Van het voornemen om dit jaar ook de districten Para, Wanica en Saramacca te betrekken is afgezien. In Nickerie zal op 14 december de registratie plaatsvinden van burgers, die in aanmerking komen voor een pakket.
Bij jongeren lijkt de actie nog niet aan te slaan, vertelt heilsoldaat Minerva Adwalisie. Zij zat gisteren met een kerstpot bij de Suriname Times Mall. “Het lukt wel. Veel zestigplussers geven toch wat. Jongeren moet ik vertellen wat de actie inhoudt en dan geven ze meestal wel wat.”
Zo iemand is Nelson Priscello die met zijn vriendin voorbij loopt. “Ik heb niet veel te besteden, maar als ik SRD 5 heb, dan stop ik die erin. Alle beetjes helpen, nietwaar?” Oesha, die haar familienaam liever niet in de krant wil, doet al jaren mee. “In elke kerstpot die ik tegenkom, stop ik iets. Al jaren achtereen, want in deze tijden hebben veel mensen het moeilijk en moeten geholpen worden.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname