Een groot deel van de importheffingen die onder voormalig president Trump zijn ingevoerd, geldt niet langer voor producten zoals smartphones, chips, computers en routers. De Amerikaanse invoerheffing van 125 procent op deze Chinese goederen is ingetrokken. Wel blijft een eerder dit jaar ingevoerde heffing van 20 procent van kracht.
De eerder opgelegde importheffing van 10 procent op elektronische goederen uit andere landen wordt eveneens geschrapt. Dit betreft onder meer iPhones uit India en halfgeleiders uit Taiwan.
Uit een memo van de Amerikaanse douane- en grensbescherming (CBP) blijkt dat producten zoals smartphones – waaronder die van Apple en Samsung – evenals chips, routers, harde schijven, geheugenkaarten en processors voortaan zijn vrijgesteld van de importheffingen. De CBP is belast met het innen van invoerrechten.
De uitzondering op de tarieven is bedoeld om onrust op de wereldmarkt te temperen en om de handelsoorlog, vooral met China, te verzachten. Dat melden onder andere The Financial Times en persbureau Bloomberg. De Verenigde Staten toont met dit besluit een concessie, aangezien ongeveer 30 procent van de Chinese export naar de VS uit deze productcategorieën bestaat. Het is nog onduidelijk wanneer de vrijstelling van kracht wordt.
Karoline Leavitt, woordvoerder van het Witte Huis, stelt in een verklaring dat Trump met deze aanpak miljarden dollars aan investeringen van bedrijven als Apple en Nvidia naar de VS heeft gehaald. Deze bedrijven zouden hun productie zo snel mogelijk naar Amerika willen verplaatsen. Trump benadrukte al vaker dat hij wil dat bedrijven meer binnenlandse productie realiseren, om zo de afhankelijkheid van andere landen te verkleinen.
Maatregelen tijdelijk opgeschortAan het begin van deze maand kondigde Trump nog importheffingen aan op producten uit diverse landen, waaronder China en de Europese Unie. Deze week draaide hij dat besluit deels terug: voor veel landen zijn de maatregelen voorlopig opgeschort.
Voor China geldt echter het tegenovergestelde. Trump besloot de tarieven voor Chinese producten juist flink te verhogen. Als tegenreactie voerde China op zijn beurt de invoerheffingen op Amerikaanse goederen op tot 125 procent.
Vooral de grootste Amerikaanse technologiebedrijven, de zogeheten Big Tech, ondervinden zware gevolgen van het Amerikaanse handelstarievenbeleid. De beurswaarde van deze bedrijven is de afgelopen weken sterk gedaald. Apple kreeg de hardste klap, aangezien het zijn inkomsten vooral uit de verkoop van apparaten haalt. Dat geldt in mindere mate voor bedrijven als Facebook en Google.
Volgens persbureau Reuters heeft Apple deze week 1,5 miljoen iPhones naar India verscheept om de hoge invoerrechten op Chinese producten te omzeilen. De tarieven voor import uit India liggen lager op 26 procent en zijn bovendien tijdelijk opgeschort. Apple blijft echter sterk afhankelijk van productie in China, dat het belangrijkste productieland is van de iPhones.
- BEP voert stembiljet 2025 aan..
- BEP staat op plek 1 op stembiljet; DUS en APP verschijnen n…..
- Waldo Marsono Mingoen..
- Lydia Marilyn Mangoensentono-Lynch..
- BEP trekt nummer 1 bij loting kandidatenlijsten; A20 en NPS…..
- Politieke partijen vragen waarborging integriteit en transp…..
- Competitie vervalsing..
- Eurokoers bereikt SRD 41 bij cambio’s: koersdruk houdt aa…..
- Schakers Yeung en Kaslan naar Trinidad en Tobago..
- Moengotapoe beschikt over mini-kunstgrasveld..
- Gemaskerde criminelen stelen kluizen met waardevolle inhoud..
- Rusland: “Het lijkt alsof men zegt: we vertrekken, dus late…..
- Notch wint topper van PVV..
- DNA-kandidaat Parag: “Genoeg is genoeg”..
- Focus op wat leerlingen en studenten kunnen tijdens Onderwi…..
- Over vernieuwing en wat gelijk moet blijven en waarom ouder…..
- Tweede fase uitwisselingsproject ‘Mi Tori’ gestart..
- Wereldtentoonstelling 2025 opent in Japan te midden van tur…..
- Verschil van inzicht over vervanging overleden verkiezingsk…..
- Bronto in Nickerie: “Ik steun Mathoera, maar het volk betaa…..
- President Santokhi schort grote projecten op na maatschappe…..