Importeurs krijgen US dollars tegen unificatiekoers

08/01/2021 08:03 – Wilfred Leeuwin

Met de taferelen bij B. Chotelall met de ‘Aloe-gate’ als climax nog vers in het geheugen, waagt nu ook de regering-Santokhi/Brunswijk zich eraan om goedkoper basislevensbehoeften via enkele importeurs het land in te voeren. :  
PARAMARIBO – Importeurs van levensmiddelen zullen de komende twee maanden geen dure US dollars hoeven te kopen op de vrije markt. De regering zal ervoor zorgen dat zij die tegen de unificatiekoers van SRD 14,29 kunnen aanschaffen voor importen.
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning en zijn collega Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie hebben samen met importeurs, de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS) en de Consumentenkring Suriname een project uitgezet om geleidelijk aan de prijzen van basisgoederen met 20 procent omlaag te krijgen.
Voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring Suriname, Gretl Wolfram van WOVS en Arun Hindori van het Platform van Importeurs in Suriname (Plis) spreken van een positieve en constructieve bijeenkomst. Er is een goede stap gezet om de koopkracht van de consument te stabiliseren. Wanneer precies de lagere prijzen merkbaar zullen zijn, kan nu nog niet worden aangegeven.
Wolfram en Hindori zeggen dat er op de schappen en in de magazijnen nog producten zijn die zijn ingekocht met dure US dollars. De lage prijzen zullen gelden voor de goederen die met de toegezegde dollars worden ingekocht. Hindori hoopt dat het effect binnen niet al te lange tijd te merken zal zijn. “Het proces gaat meteen in. Per individuele importeur zal worden vastgesteld wat de prijzen zijn.”
Hij verduidelijkt dat de lagere prijzen uitsluitend bedoeld zijn voor basisgoederen die door de overheid zijn vastgesteld. De regering heeft importeurs, winkeliers en de Consumentenkring Suriname wel gevraagd na te gaan welke andere goederen nog aan deze lijst kunnen worden toegevoegd. Naast levensmiddelen wordt voor essentiële goederen, zoals die gebruikt worden in de gezondheidszorg ook gezorgd voor ‘goedkope’ dollars.
Alleyne en Wolfram zeggen dat ervoor gewaakt moet worden dat de consument aan het hamsteren gaat en meer gaat kopen dan nodig is. “Het gaat niet alleen om de lage prijzen maar ook om de koers te beteugelen”, benadrukt Alleyne. Zowel hij als Wolfram waarschuwt voor het smokkelgevaar van deze goedkopere spullen naar Frans-Guyana en Brazilië, terwijl ze uitsluitend voor de Surinaamse consument bestemd zijn. Wolfram wijst erop dat dit in de praktijk niet altijd kan worden voorkomen.
De winkeliersvereniging en de Consumentenkring zijn het erover eens dat er tenminste maximumprijzen aangegeven moeten worden. Hiervoor willen zij zich inzetten en na afstemming een prijslijst produceren. Volgens hen zal de consument zelf ook alert moeten zijn en zichzelf en de regering moeten helpen dat er geen schaarste wordt gecreëerd. Bij het overtreden van de vastgestelde prijzen moet dat meteen worden doorgegeven aan de autoriteiten.
Hindori zegt dat de importeurs na goed overleg akkoord zijn gegaan met dit project. “Het is belangrijk dat er stappen worden gezet om de koopkracht van de consument te verbeteren, maar ook om het aanbod aan goederen te verhogen. We beginnen met de basisgoederen en evalueren daarna het project.” Volgens hem heeft minister Achaibersing niet gezegd hoeveel US dollar ter beschikking wordt gesteld voor de import van basisgoederen.
Wel is er een duidelijke methode vastgesteld hoe de importeurs aan de dollars bij de banken kunnen komen. De importeurs moeten hun lijst van importen indienen bij het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, die de aanvraag moet goedkeuren. Daar wordt de prijs van de goederen op basis van de unificatiekoers vastgesteld. De importeur kan de goederen importeren en met de inklaringstukken van de douane terecht bij de banken voor de US dollars.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname