Importeur Nutrilon lijdt miljoenenverlies

Tot voor kort lag de prijs van een blik babyvoeding van 900 gram van het merk Nutrilon, rond de SRD 80. Sinds een paar dagen is de prijs aanzienlijk gestegen, voor eenzelfde blik moet nu SRD 127 betaald worden. De redactie van De West heeft Nutrisur, de importeur van Nurtilon in ons land, benaderd en gevraagd wat de reden is van deze exorbitante verhoging.
Amrita Autar-Ganesh, directeur van Nutrisur, zegt dat de vorige regering een overeenkomst had gesloten waardoor basisgoederen waaronder babyvoeding, geïmporteerd konden worden. Het betrof een project dat gefinancierd zou worden door de Islamic Trade Finance Corporation (ITFC), een dochteronderneming van de Islamic Development Bank, via een Murabaha leningsovereenkomst.
Het gaat om een bedrag van USD 25 miljoen, dat momenteel in uitvoering is. Via deze Murabaha overeenkomst zijn importen mogelijk voor basisgoederen, medicijnen, brandstof en inputs voor de agrarische sector.
“In afwachting tot dat alles geregeld was met betrekking tot deze lening, had de regering gevraagd om babyvoeding via Nutrisur goedkoper te verkopen en dat hebben wij ook gedaan. De huidige regering heeft dit zelfde verzoek ook gedaan aan Nutrisur en dat hebben wij ook gedaan tot een paar dagen geleden, toen hebben we besloten om te verhogen’’, zegt Autur-Ganesh.  Zij stelt dat het bedrijf op deze manier niet verder kon gaan, gezien het bedrijf hierdoor een grote schuld heeft bij de leverancier. ‘’Nutrisur heeft heel veel verliezen moeten lijden. We kunnen moeilijk aan vreemde valuta komen en om de voeding te garanderen, zijn we nu verplicht om de prijzen te verhogen. De leveranciers moeten betaald worden, anders worden de leveringen stopgezet en kan er schaarste ontstaan. We werden van de ene op de andere dag op de hoogte gesteld, dat het project van ITFC on hold is gezet’’, zegt zij. Het bedrijf had volgens haar geen andere keus dan het doorvoeren van een prijsverhoging. ‘’We kunnen geen dag langer voor verlies draaien”, aldus Autar-Ganesh.
Volgens de directeur van Nutrisur heeft het bedrijf voor miljoenen SRD schade geleden. “Nu moeten wij ervoor zorgen, dat de voorraad aan babyvoeding gegarandeerd is, maar daarvoor moeten wij de hoge wisselkoerstarieven betalen voor de vreemde valuta”, zegt Autar-Ganesh.
De ITFC had in april van dit jaar, de directe gunning aan Nutrisur voor de import van babyvoeding formeel goedgekeurd. Nutrisur importeert de complete lijn babyvoeding van het merk Nutrilon. De lijn bevat ook speciale voeding voor baby’s met bepaalde allergieën. Nutrisur had in overleg met de verschillende ziekenhuizen en kinderartsen, de behoefte aan babyvoeding vastgelegd. Afgesproken werd dat de babyvoeding geleverd zou worden aan alle ziekenhuizen en ook beschikbaar zou zijn voor het publiek. Op jaarbasis is de behoefte aan babyvoeding die door Nutrisur wordt geïmporteerd, ongeveer euro 5 miljoen. Vanuit de overheid werd toegezegd dat de administratieve zaken via het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme samen met Nutrisur werden gefinaliseerd. Tot nog toe heeft de overheid de import van babyvoeding niet veilig kunnen stellen.
The post Importeur Nutrilon lijdt miljoenenverlies appeared first on DE WEST. ………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname