Immigratiemaatregelen Suriname onder vuur na kritiek van autoriteiten

De recente verscherping van de immigratiemaatregelen in Suriname, heeft geleid tot discussies over de impact ervan op Cubaanse migranten. Terwijl deze groep te maken krijgt met strengere toelatingsvoorwaarden, verdedigen autoriteiten het beleid als noodzakelijk en wettelijk onderbouwd.
Hoewel Suriname geen visumplicht heeft voor veel landen, is er een verhoogde financiële eis ingevoerd, die functioneert als een garantie voor het verblijf. Dit bedrag is vastgesteld op 1.000 USD per reiziger. Voor velen betekent deze eis een onoverkomelijke barrière, aangezien Cubaanse burgers door de economische situatie in hun thuisland, vaak niet over dergelijke financiële middelen beschikken.
De striktere controles hebben ook geleid tot een directe impact op de toegang tot het land. Recente rapporten tonen aan, dat bijna 30 passagiers de toegang tot Suriname is geweigerd, wat bewijst hoe strikt deze maatregelen worden gehandhaafd.
Bovendien zijn bepaalde verblijfslocaties, waaronder Victoria Hotel en adressen aan de George Hindoriestraat en de Tourtonnelaan, door de overheid op een zwarte lijst geplaatst. Passagiers die een van deze adressen opgeven bij de immigratie, lopen het risico op onmiddellijke uitzetting.
De strengere regelgeving heeft er niet alleen toe geleid dat veel Cubanen de toegang tot Suriname wordt geweigerd, maar ook dat sommigen gedwongen worden, alternatieve en gevaarlijke routes te nemen. Onlangs vond een tragisch ongeval plaats op de Marowijnerivier, waarbij een Cubaans gezin om het leven kwam in een poging om clandestien de Franse oever te bereiken. Deze tragedie onderstreept de schrijnende realiteit waarmee veel migranten worden geconfronteerd, wanneer zij geen legale uitweg meer zien.
Majoor Roy Samuel, commandant van het Korps Militaire Politie (KMP), is zeer gebelgd over de manier waarop de berichtgeving rond de strengere immigratiemaatregelen wordt gevoerd. Volgens Samuel is de regelgeving duidelijk vastgelegd in de Surinaamse wet en dienen alle migranten, ongeacht hun nationaliteit, zich hieraan te houden. Hij benadrukte dat Cubaanse migranten niet anders worden behandeld dan andere buitenlanders, die niet aan de toelatingseisen voldoen.
Hij wees erop dat Suriname, als soeverein land, het recht heeft om zijn grenzen te bewaken en te bepalen, onder welke voorwaarden vreemdelingen het grondgebied mogen betreden. “Indien migranten zich niet aan de wet houden, dan is het terugsturen van vreemdelingen een legitieme handeling, die in lijn is met internationale standaarden”, aldus Samuel.
Ondanks de juridische rechtvaardiging voor de strikte immigratiemaatregelen, wordt in verschillende kringen de vraag gesteld, of de regels wel consequent worden toegepast. Terwijl Cubaanse migranten met verscherpte controles worden geconfronteerd, lijken Braziliaanse toeristen en garimpeiros (illegale goudzoekers) minder hinder te ondervinden bij binnenkomst in Suriname. Dit roept vragen op over de rechtvaardigheid en consistentie van het immigratiebeleid.
De Cubaanse gemeenschap wordt geconfronteerd met een harde realiteit: de vlucht uit hun thuisland wordt steeds moeilijker, terwijl veel Cubanen Suriname beschouwen als een springplank naar betere economische kansen.
Majoor Samuel benadrukte dat Suriname niet zijn humanitaire plicht verzaakt, maar tegelijkertijd de nationale veiligheid en openbare orde moet beschermen. “Wij opereren binnen het wettelijke kader en doen ons werk volgens de regels. Dit betekent niet dat we blind zijn voor humanitaire gevallen, maar er moet een balans zijn tussen wetshandhaving en humanitaire overwegingen”, aldus Samuel.
The post Immigratiemaatregelen Suriname onder vuur na kritiek van autoriteiten ..