Suriname staat aan de vooravond van een ongekende economische groei. Volgens de meest recente prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zal het bruto binnenlands product (bbp) van het land in 2028 met maar liefst 55 procent per jaar toenemen. Deze groei is grotendeels te danken aan de verwachte olieproductie uit offshore Blok 58, dat tegen die tijd operationeel zal zijn. De stijging vormt een enorme sprong vergeleken met de bescheiden groei van 2,5 procent in 2023 en 3 procent in 2024.
De voorspelling van het IMF komt na de definitieve investeringsbeslissing (FID) in oktober voor Blok 58, waarbij een investering van 10,5 miljard Amerikaanse dollar wordt verwacht. Het IMF geeft aan dat de olieproductie in Suriname naar verwachting zijn hoogtepunt zal bereiken in 2030 en 2031 met een output van 73 miljoen vaten ruwe olie per jaar, waarna een geleidelijke afname wordt voorzien.
Hoewel de olievoorraden van Suriname minder omvangrijk zijn dan die van buurland Guyana, merkt het IMF op, dat Suriname over het vermogen beschikt om de productie snel op te voeren. Dit vooruitzicht biedt het land economische kansen, maar brengt ook de uitdaging met zich mee om de verwachte inkomsten op een duurzame en eerlijke manier te beheren.
Guyana als voorbeeld en waarschuwing
Het economische succesverhaal van Guyana dient als een vergelijkingspunt voor Suriname. Sinds 2020 heeft Guyana een uitzonderlijke groei doorgemaakt, met een gemiddelde stijging van 42,3 procent per jaar. Hierdoor is het bbp per capita in 2023 gestegen naar 20.360 dollar, een verdriedubbeling ten opzichte van de 6.477 dollar in 2019. Ondanks deze spectaculaire groei blijft de verdeling van de olie-inkomsten een heikel punt, met een aanzienlijke kloof tussen de economische elite en de rest van de bevolking.
Guyana’s olie-industrie wordt aangevoerd door het door ExxonMobil geleide consortium, waartoe ook Hess Corp. en het Chinese Cnooc behoren. In november 2023 maakte Exxon bekend, dat het al 500 miljoen vaten olie had geproduceerd uit het offshore Stabroek-blok, slechts vijf jaar na de start van de productie. Momenteel leveren de eerste drie projecten—Liza Fase 1, Liza Fase 2 en Payara—samen meer dan 650.000 vaten per dag op. Het consortium heeft als doel om tegen 2027 dagelijks 1,3 miljoen vaten te produceren.
De inkomsten uit de Guyanese olie-industrie waren in 2023 aanzienlijk: het consortium genereerde 6,33 miljard dollar, waarvan ExxonMobil 2,9 miljard dollar opstreek, Hess 1,88 miljard dollar en Cnooc 1,52 miljard dollar. ExxonMobil bezit 45 procent van het Stabroek-blok, terwijl Hess en Cnooc respectievelijk 30 procent en 25 procent bezitten. Naast olieproductie bereidt Exxon zich voor om ook aardgas te produceren in Guyana. In dat kader heeft het in Nederland gevestigde SBM Offshore recentelijk zijn vijfde drijvende productie-, opslag- en overslageenheid (FPSO) verkocht aan Exxon voor gebruik in de Guyanese wateren.
Uitdagingen en vooruitzichten
Met de aanstaande olieproductie in Blok 58, rijst de vraag hoe Suriname de verwachte inkomsten zal benutten. De situatie in Guyana laat zien dat economische groei niet automatisch gelijkstaat aan brede welvaart. Het is nu aan Suriname om te zorgen voor een beleid dat niet alleen de olie-inkomsten maximaliseert, maar ook investeert in duurzame ontwikkeling en sociale gelijkheid.
Bron: VES-Inzicht, januari 2025
The post IMF: Suriname op weg naar explosieve economische groei door olieproductie ..
- Martelaar Sayyed Hassan Nasrallah over het Amerikaanse best…..
- MAS stoomt nieuwe bestuurders klaar voor Surinaamse wateren..
- Wet Ruimtelijke Ordening hoogst noodzakelijk..
- Franklin Cyrill Dankoor..
- Imro Lionel Thompson..
- Sylvie Marie de Bies..
- Nurmohamed: Infrastructuur essentieel voor ontwikkeling..
- Bedrijven hebben nieuwe mindset nodig om zaken te doen..
- Schadevergoeding padieboeren eindelijk uitbetaald..
- Suriname krijgt internationale award voor herstructurering …..
- Harriette Louise Loe – Liew..
- SWM 93 jaar: ‘Uitdagingen omzetten in kansen’ (2/slot)..
- Suriname ontvangt LatinFinance’s 2024 Award..
- President van Panama hekelt Amerikaanse ‘leugens̵…..
- Onvrede onder zorgmedewerkers: Financiële afspraken opnieuw…..
- Wilgo M. Pengel: Een pionier in multimedia en cultuurpromot…..
- Suriname houdt vast aan standpunt om geen visvergunningen t…..
- Hypocrisie NDP..
- Markoesateelt weer opgepakt door de regering..
- VHP niet principieel tegen samenwerking met specifieke part…..
- NAS versterkt culturele samenwerking met India..