Illegale houtkap Fredberg houdt aan

19/07/2021 11:33 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – Het Spider Monkey Reintroduction Project Suriname (SRPS) constateert dat de illegale houtkap in het beschermde gebied bij de Fredberg doorgaat. De organisatie concludeert dan ook dat het optreden van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) “niet effectief” is. De SBB was maandag toen de Ware Tijd om een reactie vroeg niet in staat direct te reageren.
Volgens SRPS zou SBB als verantwoordelijke autoriteit tot twee keer toe op haar verzoek naar het gebied zijn gekomen en de daders hebben aangesproken en gewaarschuwd. Echter, het resultaat is uitgebleven. De organisatie geeft aan dat de SBB de illegaal gekapte boomstammen heeft gelabeld en van een stempel voorzien, maar vorige week zijn die afgetrokken en afgezaagd. De illegale houtkappers zijn op dit moment de boomstammen aan het voorbereiden op transport, stelt SRPS. “En zodra die boomstammen weg zijn, is het te laat”, waarschuwt ze.
SRPS besloot post te vatten in het gebied om de boel in de gaten te houden. “Maar dit is de verantwoordelijkheid van SBB. De daders hadden direct gearresteerd moeten worden”, vindt de organisatie. SRPS roept daarom op dat de overheidsinstantie op zeer korte termijn samen met de politie tot arrestatie overgaat voordat de boomstammen weg worden gehaald en de daders zonder enig gevolg met hun illegale praktijken weg komen.
Een aantal weken geleden kwam de illegale houtkap in het leefgebied van onder meer de beschermde vogelsoort de rotshaan aan het licht. In hetzelfde gebied werden precies één jaar terug vijf slingerapen na jaren in gevangenschap in hun natuurlijke habitat losgelaten. Het SRPS zegt dat een aantal van deze apen de afgelopen maanden volledig onafhankelijk waren geworden en het gebied tot hun zogenaamde ‘home range’ gemaakt. Ze kenden alle fruitbomen waar ze hun voedsel konden vinden.
De organisatie stelt dat de houtkappers, die volgens haar wonen op de weg naar het gebied, een ravage hebben aangericht. Zo zouden er zeker zestig bomen zijn omgekapt en naar de weg gesleept, waaronder ook de voedselbomen van de apen. Eén van de dieren is al weken spoorloos en waarschijnlijk alleen en zonder soortgenoten. SRPS heeft met toestemming van concessiehouder Lumprex grote verbodsborden geplaatst. Desondanks zijn de illegale houtkappers toch door gegaan, schrijft SRPS. Eén van de sleepwegen zou zelfs één meter naast één van de enorme borden zijn aangebracht.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname