Illegale goudzoekers bij hulpdammen stuwmeer moeten vertrekken

Minister David Abiamofo van Natuurlijke hulpbronnen heeft de Commissie Ordening Goudsector de opdracht gegeven om de illegale goudwinningsactiviteiten bij de hulpdammen van het Afobakastuwmeer stop te zetten. De minister zegt in gesprek met Suriname Herald dat de commissie instructies heeft gekregen om aan de slag te gaan. Het mijnen van goud dichtbij de hulpdammen van het stuwmeer kan desastreuze gevolgen hebben voor het land.
De bewindsman benadrukt dat dit helemaal niet acceptabel is, want dit kan het land veel kosten. De dam moet te allen tijde vrij zijn van dit soort activiteiten. Suriname Herald verneemt dat het om de kleinschalige goudzoekers gaat, die al maanden op zoek zijn naar goud bij de hulpdammen.
Volgens Abiamofo zal de regering helemaal geen rekening hiermee kunnen houden. Als een van de hulpdammen een barst vertoont, zal het ons als land veel geld kosten. “Dit is niet iets waarmee we moeten grappen en daarom gaan we alles eraan doen om de hulpdammen vrij te houden van dit soort activiteiten,” zegt Abiamofo.
De gevolgen zullen volgens de bewindsman groter zijn dan we denken, als er niet wordt opgetreden. “Men heeft misschien geen idee, maar dit zou u moeten vergelijken met een fundering van een gebouw die is aangetast. U weet in zo’n geval wat er verder zal gebeuren met zo’n gebouw en alles daar in de omgeving.”
Dit probleem doet zich al jaren voor. In 2014 heeft de toenmalige districtscommissaris Yvonne Pinas voor het eerst aan de bel getrokken. De Suralco/Alcoa heeft vaker hiervoor gewaarschuwd en de regering opgeroepen om deze illegale mijnbouwactiviteiten niet langer te accepteren. De toenmalige Commissie Ordening Goudsector heeft vaker ook moeten optreden tegen de kleinschalige goudzoekers, die zich hieraan schuldig maken. De mannen worden ontruimd, maar keren steeds weer terug naar de plekken.
Het Afobakastuwmeer met een oppervlakte van 135.000 hectare bestaat uit veertien hulpdammen. Deze zijn naast de hoofd stuwdam gebouwd om te verhinderen dat het water wegstroomt. Als deze dammen nu door de illegale goudwinning ondermijnd worden, ontsnapt het water met grote kracht en zal er een enorm groot gebied onder water komen te staan. Het gevolg is dat vele mensen en dieren de verdrinkingsdood zullen sterven. Dit zou ook de nationale veiligheid in gevaar brengen.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald