Illegale goudwinning Royal Hill-pit houdt aan

02/11/2020 18:26 – Van onze redactie

Rosebel Gold Mines, de overheid en het traditioneel gezag zijn vorige week bijeengekomen om (actuele) zaken te bespreken. : RGM Corporate Communication  
PARAMARIBO – Nog dagelijks vindt er illegale goudwinning plaats in de Royal Hill-pit van Rosebel Gold Mines door de zogenoemde ‘Oekemmangs’. Het goudbedrijf wijst erop dat er daardoor “uiterst groot gevaar” dreigt voor zijn werknemers en dienstverleners, maar ook de illegale porknokkers. Daarnaast lijden de productie en inkomsten van Iamgold en de aandeelhouder, de staat Suriname, eronder.
Volgens Corporate Communications van Rosebel Gold Mines hebben vertegenwoordigers van Nieuw-Koffiekamp aangegeven ook “enorme schade” te ondervinden van de handelingen van de Oekemmangs die onder meer hun dorp gebruiken om de concessie van Rosebel te betreden. Ze hebben zich gedistantieerd van deze goudzoekers.
De vertegenwoordigers hebben aangegeven dit af te keuren en beloofden om het probleem gezamenlijk met de multinational en de overheid aan te pakken. “Er wordt grote waarde gehecht aan de goede relatie en samenwerking met Rosebel en de aanwezigheid van Oekemmangs mag deze relatie niet verstoren”, aldus Rosebel Gold Mines in een persbericht.
Iamgold/Rosebel Gold Mines had vrijdag een ontmoeting met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, het traditioneel gezag en vertegenwoordigers van Nieuw-Koffiekamp om te praten over de duurzame ontwikkeling van de dorpsgemeenschap. Partijen hebben zich gecommitteerd aan een “veilige, efficiënte en verantwoordelijke manier” van goudproductie.
Abiamofo benadrukte volgens Rosebel Gold Mines dat het bedrijf “ongehinderd en op een veilige manier” zijn mijnactiviteiten moet kunnen uitvoeren. Tijdens de meeting kwam ook het belang van “gelijkwaardig partnerschap en gemeenschappelijk overleg” tussen alle betrokkenen, diversificatie en ondernemerschap ter ontwikkeling van de gemeenschappen aan de orde.
Volgens de communicatieafdeling van de multinational vervult Rosebel “een belangrijke rol in de economische ontwikkeling en het sociale welzijn” middels werkgelegenheid, lokale inkoop van goederen en diensten, sociale investeringen en het betalen van onder meer belastingen en royalties. Het goudbedrijf biedt werkgelegenheid aan ruim tweeduizend werknemers en contractors. Ruim 96 procent van hen zijn Surinamers; 34 procent is afkomstig uit de omliggende dorpen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname