‘Illegaal’ visserskamp bij legstrand Braamspunt

25/10/2020 12:12 – Amanda Palis

Bij het legstrand van de aitkanti te Braamspunt wordt er een vissersdorp gebouwd. : Amanda Palis  
BRAAMSPUNT – Milieuorganisatie Green Heritage Fund luidt de alarmbel omdat Braamspunt, één van de meest belangrijke legstranden voor de Aitkanti-zeeschildpad, een compleet vissersdorp dreigt te worden. “Ik vrees dat als één kamp wordt toegelaten het hek van de dam is voor andere vissers”, zegt Cheyenne Samson, vertegenwoordiger van de milieuorganisatie. Ze was vrijdag op oriëntatie met jachtopzieners van ‘s Lands Bosbeheer (LBB) en bestuursambtenaren van Commewijne. De Ware Tijd was ook mee.
De delegatie droeg Susie Jagernath en haar werknemers op per direct de bouw van een visserskamp te stoppen. “Ik heb mondeling toestemming gekregen van ene meneer Gobind. Ook met meneer Hesdy Esajas, hoofd van LBB, heb ik mondelinge afspraken gemaakt”, beweerde Jagernath.
Maar volgens Loor Katidjo, regiocoördinator van LBB, is het niet hebben van een schriftelijke vergunning een overtreding. “We gaan eerst de zaken verifiëren bij de mensen die zijn genoemd en vragen u om, totdat u een schriftelijke vergunning heeft, de werkzaamheden op te schorten”, zei Katidjo tegen Jagernath.
Er zou haar eerder toestemming zijn gegeven om verder op het strand waar de schildpadden niet komen te bouwen. “Maar daar kunnen we geen kamp opzetten, want er is nauwelijks water voor de boten om goed aan te meren”, vertelt Jagernath. Zij besloot daarom een plek te vragen dichterbij het water.
Dat het bouwen op het strand volgens Samson gevolgen heeft voor de zeeschildpadden is al te merken. “We zijn drie weken geleden al op Braamspunt geweest en merken dat de pas geboren zeeschildpadden in plaats van naar de zee in de richting zwemmen van vegetatie aan de andere kant waar de vissers hun kamp willen bouwen. En dat is fataal voor de pasgeboren zeeschildpadden. We hebben er zelfs al enkele dode aangetroffen.”
De precieze oorzaak moet nog worden onderzocht. Een mogelijkheid is dat het licht van de kampen ze aantrekt. “Wat het ook mocht zijn, we moeten er alles aan doen om dit unieke strand te bewaken. Het is een unicum omdat we een succesfactor van 60 procent hebben van Aitkanti-zeeschildpadden”, vertelt Samson.
Volgens Kiran Soekhoe, bootsman en gids van het gebied, is Jagernath al acht maanden geleden gewaarschuwd. “Ik heb toen ook aan de bel getrokken.” Hij maakt zich, net als de anderen, zorgen over de veiligheid van de zeeschildpadden. “Voor het toerisme zou dit zeker funest zijn. Als dit weer aantrekt, hebben wij gidsen – als de schildpadden wegblijven – minder om te bieden aan de toeristen. Ik bescherm niet alleen de natuur, maar ook mijn brood”, aldus Soekhoe.
De bestuursambtenaren hopen dat er spoedig overleg komt tussen het districtscommissariaat en LBB. Green Heritage Fund en het Wereld Natuurfonds Guianas hopen daarbij aanwezig te zijn om het belang van bescherming van het strand voor de zeeschildpadden opnieuw te benadrukken.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname