“Ik wens Suriname een goede regering toe in 2021”

VES-voorzitter Winston Ramautarsing wenst de Surinaamse samenleving voor het jaar 2021 een goede regering toe. Voor de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) was het een redelijk jaar. De doelen die vanuit de vereniging gesteld waren, zijn min of meer gerealiseerd. Echter heeft de COVID-situatie heel wat zaken afgedaan, zegt Ramautarsing.
“We hebben wel een aantal dingen kunnen doen die we gepland waren zowel intern als extern. Rond de verkiezingen zijn we heel actief geweest. Ook na de verkiezingen zijn we actief gebleven om met name de goede dingen die uit de verkiezingen zijn voortgekomen, namelijk perspectief voor nieuw beleid en een nieuwe economische toekomst, te waarborgen,” zegt de VES-voorzitter.
Perspectief voor verbeteringWat voor de VES belangrijk is, is dat er een ommekeer is gekomen en dat er nieuwe kansen zijn gecreëerd. “Het beleid van de regering-Bouterse heeft ons in deze crisis gebracht. We hadden jaren van tevoren hiervoor gewaarschuwd. De problemen van nu heeft de regering-Santokhi van de vorige regering geërfd. Maar we zouden het beter doen. Dus nu gaan we deze regering beoordelen, niet op basis van waarin we nu zijn, maar op basis van het perspectief dat verbetering brengt. En ik zie die tekenen van verbetering nog niet,” zegt Ramautarsing.
Hij geeft aan dat de regering vol lof praat over salarissen en bonussen die worden uitbetaald. Volgens hem komen deze zaken uit de zakken van de bevolking. “Door de koers te unificeren en door de governmenttake op benzine te verhogen heeft men veel meer geld bij Financiën binnengekregen.”
De VES-voorzitter zegt dat de regering hierdoor bewust geld kan uitdelen aan het volk. “Door je schulden niet te betalen kan je geld uitdelen. Dat is geen duurzame ontwikkeling. Je komt jezelf later wel tegen,” meent Ramautarsing.
IMF-planOok het plan dat in voorbereiding is om zaken te doen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is een heet hangijzer. Ramautarsing is van mening dat de regering de VES niet moet zien als een meeloper. “Wij willen een bijdrage leveren aan de inhoud van het plan. En tot nu toe is dat niet het geval,” zegt Ramautarsing.
Volgens hem heeft de vereniging in het verleden bewezen dat die instaat is om een herstelplan op te zetten. Of het IMF-plan, dat uitgevoerd wordt, voor meer problemen zal zorgen, weet niet de VES-voorzitter niet. “We moeten eerst het plan hebben doorgenomen om dat te weten. En tot nu toe hebben we geen enkel plan onder ogen gekregen,” meent hij.
Hij hoopt dat de regering-Santokhi tot inkeer komt en gewoon doet wat goed is voor Suriname. “Het is nog niet te laat om zaken anders aan te pakken. De samenleving moet ook een bijdrage leveren. Het is een samenspel tussen de regering en het volk,” zegt Ramautarsing. Zijn wens is daarom dat Suriname een goede regering krijgt in het nieuwe jaar.
Jerrel Harderwijk

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald