‘Ik weet niet meer wat ik moet doen’

08/01/2021 14:14 – Ivan Cairo en Gilliamo Orban

Het kantoor van de afdeling Basiszorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) aan de Gemenelandsweg. Een grote groep burgers is tussen wal en schip beland nu hun Bazo-kaart definitief is vervallen. :  
PARAMARIBO – Dagelijks stromen er burgers naar het kantoor van de Basiszorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) aan de Gemenelandsweg. De mensen moeten slechts een formulier ophalen en die thuis invullen om die vervolgens deponeren bij Basiszorg. Echter, deze manier van werken is nieuw voor de mensen en sommige kunnen het formulier niet zelf invullen.
Weer anderen willen het direct inleveren en vullen het ter plekke in. Een andere groep komt om te informeren of hun verzekeringspasje in orde is, aangezien de mensen dat dringend nodig hebben, omdat ze de hoge medische kosten niet kunnen betalen zoals Nelda Majoko, van het vergelegen dorp Ligorio in het Boven-Surinamegebied.

We hebben geen geld
Zij liet donderdag bij het gebouw van de afdeling Basiszorg geëmotioneerd haar tranen de vrije loop. Majoko kreeg kort daarvoor naar haar inziens geen bevredigend antwoord over het verzekeringspasje van haar man. Hij heeft Leishmaniasis, beter bekend als busyasi, opgelopen en moet injecties krijgen van de Dermatologische Dienst.
Aangezien zijn verzekeringspasje is vervallen, moet hij volgens Majoko SRD 6.000 betalen voor de injectie(s). “We hebben dat geld niet, omdat mijn man niet kan werken. De busyasi verspreidt zich over zijn lichaam en er zijn wonden ontstaan bij zijn benen en gezicht”, vertelt ze met verdrietige stem. Majoko toont de Ware Tijd op haar mobiele telefoon ’s van de akelige wonden.
De vrouw geeft aan dat ze drie weken terug een verzoek heeft gedaan bij de afdeling Basiszorg om in aanmerking te komen voor het verzekeringspasje. “Ik weet niet meer wat ik moet doen, want op de nummers waarop we moeten bellen om te weten of het pasje in orde is, wordt niet opgenomen. Hoe kan ik mijn probleem dan doorgeven?” vraagt ze zich radeloos af.
Ook goudzoeker Zico Anakaba zit met de handen in het haar. Zijn vrouw is in het ziekenhuis opgenomen en kan elk moment een kind baren. “Mijn vrouw is al drie dagen in het ziekenhuis en als ze nog drie dagen blijft, moet ik SRD 8.500 neertellen. Op dit moment heb ik dat geld niet, want ik ben ontruimd van een gebied in de omgeving van Brownsweg waar er aan goudwinning werd gedaan”, onthult Anakaba.
Mocht hij werk hebben, zou het volgens hem niet moeilijk zijn om het geld op te brengen. Hij zegt dat zijn vrouw twee weken terug een aanvraag heeft gedaan om een verzekeringspasje van de overheid te krijgen. “Ze zou gebeld worden, maar we horen niets”, zegt de teleurgestelde Anakaba.
Hermien Awanasie is met haar baby naar het kantoor van de Basiszorg gekomen om een Bazo-pasje te regelen voor het jonge kind. Ondanks het pasje is vervallen, heeft ze toch medische hulp gekregen bij het Diakonessenziekenhuis. “Maar er is aan me gezegd dat ik die verzekering in orde moet maken anders word ik niet meer geholpen. Mijn baby heeft lage sali en we moeten de dokter weer bezoeken”, zegt Awanasie.
Ze geeft aan dat ze niet wist dat het pasje vervallen was en had dat pas door toen een gezondheidsmedewerker haar op 4 januari erop wees tijdens de consultatie van haar kind. Awanasie is voor doktersbehandeling speciaal afgereisd vanuit Baku, een dorp in het Sarakreekgebied, naar Paramaribo. “De transportkosten zijn erg hoog en ik heb totaal SRD 800 moeten betalen. Hetzelfde bedrag heb ik nodig om weer naar huis te gaan, maar ik moet eerst het pasje krijgen”, zegt Awanasie.

Bestand opschonen
Imran Taus, lid van de commissie Nationale Basiszorgverzekering, doet zijn best om de mensen van de juiste informatie te voorzien. De burgers die willen weten wanneer ze hun verzekeringspasje krijgen, lijken niet tevreden te zijn. In gesprek met de Ware Tijd  wijst Taus erop dat de regering het bestand wil opschonen en wil betalen voor mensen die er recht op hebben.
Door de coronacrisis kan de afdeling Basiszorg de mensen niet fysiek ontvangen. In plaats daarvan moeten de personen een aanvraagformulier invullen. “Dit is verandering in de procedure voor niet alleen de cliënt, maar ook voor de Basiszorg, want we krijgen dagelijks meer aanvragen dan wanneer we een intakegesprek zouden hebben met cliënten”, legt Taus uit.
Hij geeft aan dat Sozavo eerder belast was met alleen BZV, de categorie zeventien tot en met 59 jaar. Maar ook de groep van Bazo, kinderen tussen nul en zestien jaar en zestigplussers, valt nu onder het departement. Voorheen was het ministerie van Binnenlandse Zaken belast met de Bazo-groep. “Er zijn seniorenburgers die op … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname