‘Ik laat me niet leiden door coronavirus’

23/08/2020 12:09 – Sharon Singh
 
PARAMARIBO – In Suriname stijgt het aantal besmettingen van het coronavirus. Uit cijfers gepubliceerd door het Covid-19-team blijkt dat gros van de mensen dat gestorven is aan het virus onderliggende oorzaken had. Eén daarvan is diabetes.
Diabetici die toch al problemen hebben met hun gezondheid leven nu in angst. Dagelijks wordt Joy Hinds gebeld om adviezen hoe zij zichzelf beschermt. Hinds is docent Engels, maar heeft altijd een passie gehad voor de gezondheidssector. Toen bij haar suikerziekte werd geconstateerd, stortte haar wereld ineen. Ze was altijd een lekkerbek, maar had de drive niet meer om te koken. Ook haar moeder, nu wijlen, was diabeet.
Alles lag stil toen Hinds ziek werd. “Mijn huisarts adviseerde me de recepten vast te leggen. Ik moest het volgens haar als een healingproces beschouwen”, vertelt Hinds die de recepten verzamelde en heeft uitgegeven in boekvorm. ‘The Sweetness of diabetic cooking’ is naar haar mening goed verkocht. “Ik heb vijfhonderd exemplaren uitgebracht en daarvan is slechts een tien tot twintig stuks over.”
Volgens Hinds is er sprake van zowel lichamelijk als geestelijk lijden bij een diabeet. “Je moet jouw levenspatroon helemaal wijzigen. Jouw voeding ziet er anders uit; je ziet lekker gebak, dat plotseling verboden spul is. Het kan behoorlijk frustrerend zijn. Natuurlijk zegt men dat het geen kwaad kan om een stukje koek te eten, maar hoe doe je dat zonder om over de consequenties na te denken?”
Nu meer dan ooit is deze risicogroep in gevaar. Diabeten hebben onderling contact en geven dan ook aan dat ze merken dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Hinds legt uit: “Ik werk van huis uit. Dus heb je al minder beweging. Je ligt op bed met je laptop en dat doe je een hele poos. Je loopt naar de koelkast en je pakt iets om eruit te eten. Je bent de hele tijd thuis en zal ook vaker eten.”
Ze geeft daarom aan dat je geestelijk sterk moet zijn in deze tijd. Nu is het moment voor de mensen om te ervaren hoe groot hun wilskracht is. “Je zal een totale nieuwe mindset moeten hebben. Ik laat me niet leiden door het coronavirus, ik wil de baas zijn erover.” Haar advies is vooral bewegen om lichamelijk sterk te zijn. Verder gezond eten en in thuisquarantaine blijven. “Zodra je uit huis gaat ben je open goal.”
Hinds wil middels een praatprogramma mensen, die aan verschillende ziekten lijden, helpen door aan te geven hoe zij zichzelf kunnen beschermen in deze tijd. Ook een kookprogramma met het accent op gezond eten is in de pijplijn. Ze denkt eraan om mensen hun testimonials te laten delen.
Meerdere diabeten geven aan dat ze in grote vrees nu leven. Marianne die al jaren diabetes 2 heeft zegt dat ze heel voorzichtig is. Ze zou het liefst thuis willen blijven. “Ik moet werken, maar ik was mijn handen op tijd en draag mijn mondkap. Ik bid natuurlijk ook. Voor de rest kan ik niets meer.”
Joshua, 44, is één en al paniek als hij hoort dat jonge mensen nu ook doodgaan. “Covid-19 maakt niet alleen bedrijven kapot, je gaat er ook dood aan. Ik weet me geen houding. Eigenlijk ga ik nergens, maar af en toe willen de kinderen eruit. Het is onnatuurlijk wat er nu gebeurt. Alles ligt in de handen van de Almachtige.”
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname