‘Ik heb voor het eerst zo een slechte weg gezien’

31/08/2020 19:59 – Merredith Bruce
De teksten op de borden spreken boekdelen over de noodkreet van bewoners in het Mapanegebied over de slechte staat waarin de weg verkeert. Zondag is er een delegatie van de districtscommissaris naar het gebied getogen om zich te oriënteren. :  
MAPANE – De weg naar het Mapanegebied blijft voorlopig gesloten voor zwaar materieel boven vier ton. Dat besluit is zondag genomen nadat districtscommissaris Marlène Joden zich met een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Openbare Werken, Regionale Ontwikkeling en Sport en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht heeft georiënteerd. “Voor het eerst heb ik zo een slechte weg meegemaakt”, was haar reactie tegenover de Ware Tijd na terugkeer.
Bewoners uit het gebied hebben diverse malen hun beklag gedaan over de zeer slechte staat waarin de ongeveer dertig kilometer lange wegstrekking verkeert. Dit wordt voor een groot deel toegeschreven aan houttransporteurs die er dagelijks gebruik van maken. Dorpelingen zijn woensdag ten einde raad ertoe overgegaan om de weg te barricaderen. De strekking was jaren geleden aangelegd in verband met de palmolie-industrie maar is naar zeggen van dorpelingen door de jaren heen verwaarloosd.
Op aangeven van de burgermoeder moeten ondernemers die gebruikmaken van de weg zich bundelen om deze samen aan te pakken. De onderhandelingen daartoe beginnen vrijdag met een bijeenkomst tussen deze groep en vertegenwoordigers van de dorpen op het commissariaat in Para.
Joden zegt desgevraagd tegen de Ware Tijd dat eenheid en samenbundeling doorslaggevend is voor de aanpak van de weg. Ze verwijst naar ondernemers die gebruik maken van de afslag naar Cassipora die in tegenstelling tot de weg naar Mapane wél in goede staat verkeert. “Zij hebben zich georganiseerd, komen vaker bijeen en ondersteunen elkaar met als gevolg dat de weg daar wordt onderhouden. Zonder eenheid zal het niet lukken.” Hoewel de ondernemers van dit weggedeelte zich wel hebben gebundeld, moeten zij van de dc een lijst samenstellen met hun gegevens voor een betere controle en overzicht.
Het besluit om de weg naar Mapane voorlopig gesloten te houden voor zwaar materieel komt overeen met de eis van de bewoners. “Solanga unu no syi bigi truck san e meki a pasi, a’e tan barricadeer”, zegt Steven Blijd. Hij en enkele tientallen anderen van omliggende dorpen zoals Mooimankondre, Snesikondre, Java en Mapane hadden al ’s morgens vroeg postgevat bij de ingang van de weg waar de barricade is opgezet.
De groep heeft het lange wachten op de terugkeer van de dc met haar delegatie en de hitte getrotseerd. Enkele vrouwen bereiden eten onder een kamp aan de zijde van het bos terwijl de overige mensen in groepjes langs de weg hebben postgevat. Onder de aanwezigen bevond zich kapitein Muriël Fernandes van Cassipora. Zelf is zij benieuwd hoe het zal uitpakken na de bijeenkomst vrijdag op het commissariaat. “Natuurlijk moeten wij de dc ook wat ruimte geven.” In afwachting daarvan zullen de bewoners voor wie het toegangsverbod niet geldt het voorlopig nog moeten doen met de slechte weg.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname