‘Ik dank God dat we nog geen coronagevallen hebben’

01/11/2020 10:10 – Arjen Stikvoort

 
PARAMARIBO – Verzorgingstehuizen voor senioren in Suriname hebben tot nu toe de coronacrisis goed doorstaan. De Covid-19-maatregelen worden vanaf het begin van de uitbraak medio maart strikt opgevolgd en bijgesteld om deze kwetsbare groep te beschermen.
Voor ouderen is deze pandemie soms moeilijk te begrijpen: fysiek contact is uit den boze en bezoek van familie is aan banden gelegd. “Ik dank God dat we nog geen coronagevallen onder personeel en bewoners hebben gehad”, zegt Nadia Brunings, directeur van het verzorgingshuis Zorg en Hoop, tegen de Ware Tijd. Het gevaar van besmetting ligt niet bij de bewoners, maar in de eerste plaats bij het personeel, vertelt ze. “Daarom zijn een triage en goede screening bij entree van essentieel belang.”
De aanhoudende coronapandemie trekt een zware wissel op de bewoners. “Ze hebben het te verduren, omdat ze minder bezoek krijgen dan normaal. Bovendien is een knuffel, waar ze zo naar verlangen, er niet meer bij. En dat valt zwaar.” Vroeger waren er meer bezoekuren. Nu is slechts één keer per dag bezoek toegestaan. Dat gebeurt achter dievenijzer. “De bewoners blijven binnen en familie staat op gepaste afstand”, schetst Brunings de situatie. “Je merkt dat de mensen hierdoor toch in een isolement terecht komen.”
De directeur verzorgt vier keer in de week activiteiten en heeft beeldbellen met de familie mogelijk gemaakt. “We moeten de mensen afleiding geven.” Het verzorgingshuis Zorg en Hoop komt als particuliere instelling moeilijk aan voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen. “We zijn aangewezen op familie in Nederland en de overheid zou ons daarmee ook kunnen steunen.”
Ook bij Huize Albertine is het gelukt corona buiten de deur te houden. Aan de poort wordt het personeel grondig gecheckt op temperatuur, mond- en neuskap en handhygiëne. “In het begin van de pandemie was alles nieuw. We weten nu veel meer hoe we het coronavirus uit het verzorgingshuis kunnen houden. Op een mogelijke tweede golf zijn we voorbereid”, geeft waarnemend directeur Henna Terborg aan.
Huize Albertine heeft veel geleerd van de eerste piek. Omdat de coronacrisis voortduurt en er ten tijde van de piek niemand meer op bezoek kwam, merkte Terborg steeds meer onbegrip onder de 65 bewoners. “We hebben hen toen één op één aan de hand van een voorbeeld uitgelegd wat corona inhoudt. Ademen door een piepklein gaatje, terwijl je mond en neus zijn ‘getapet’. Met grote schrik in de ogen kijken ze je aan. Vanaf toen accepteren ze de situatie.”
Bezoek is door de versoepeling weer mogelijk. Nu mogen de bewoners onder begeleiding van een zuster maximaal één familied per dag gedurende maximaal een kwartier ontvangen tussen tien en twaalf uur ’s morgens. Daarbij worden de coronaregels in acht genomen. Bewoners die aan bed zijn gekluisterd communiceren via een raam met de bezoeker. Fysiek contact is niet toegestaan, “want we willen het risico van besmetting zo klein mogelijk houden”.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname