‘Ik ben verrast dat het op verschillende hitlijsten heeft gestaan’

door Shanavon Arsomedjo

PARAMARIBO — “Als iemand niet gezond voor je is of geen positieve bijdrage kan leveren in jouw leven, is het niet goed voor je geest. Je moet de persoon ‘wegvagen’ uit jouw leven.” Dit zegt Shaq.sr over zijn nieuwste song  ‘Figi puu’, Aucaans voor ‘wegvegen’.

Hij bezingt enkele minder leuke situaties die hij met mensen heeft meegemaakt, die uiteindelijk een negatieve invloed op hem hadden. Het nummer is dus een samensmelting van meerdere verhalen. “Ik ben een beetje verrast dat het op verschillende hitlijsten heeft gestaan, waaronder zelfs op nummer 1 bij Radio 10. Ik heb er waardering voor gekregen blijkt uit de blijvende stroom aanvragen op de radio. Zo besef ik waarvoor ik het doe. En dat doet me goed.”

“Ik geloof erin dat ik creatieve manieren zal vinden om naar buiten te komen”Vragen

Shaq.sr zegt dat het als artiest niet altijd even makkelijk is een nummer uit zijn collectie te kiezen om uit te brengen. Hij zit namelijk met vragen als: ‘zullen de mensen het leuk vinden?’ en ‘zal het nummer aanslaan?’

Hij maakt verschillende soorten muziek over uiteenlopende onderwerpen. De ene keer kan hij een meezinger uitbrengen en een andere keer gaat het over een serieus onderwerp; over iets dat hij kwijt wil of heeft meegemaakt.

Met ‘Figi puu’ is dat het geval. Hij zat in de studio en de beat voerde hem naar een bepaald gevoel en een bepaald moment. Shaq.sr besloot op die beat een issue van zich af te schrijven. “Ik wil met dit nummer meegeven dat als je mensen en situaties wegveegt die niet in je leven horen, je leven beter zal gaan.”

Onafhankelijke artiest

Tien jaar geleden vormde hij met zijn broer een duo onder de naam ‘No Space’. Hun lied ‘Poekoeshanie’ werd een nummer één-hit. ‘Figi Puu’ is zijn tweede nummer dat een hit wordt als ‘onafhankelijke artiest’. “Ik ervaar dit als goed. Ik ben er blij mee”, zegt de zanger tevreden. Hij voegt eraan toe deze ervaring mee te nemen in de hoop dat die zal bijdragen aan zijn muzikale carrière.

Sinds vorig jaar is de zanger-tekstschrijver niet meer aangesloten bij het label  Music Steroidz, omdat er geen ‘klik’ meer was. Beide partijen hadden een andere kijk op wat ze wilden bereiken met muziek. Hierdoor ontstonden er spanningen en Shaq.sr vond het verstandig om het partnerschap te beëindigen. Wat hij vooral prettig vindt, is dat hij de ideeën die hij aanbracht bij Music Steroidz nu wel kan uitvoeren. “Ik geloof erin dat ik creatieve manieren zal vinden om naar buiten te komen.”

Hij is nu onafhankelijk artiest en in zijn ogen werkt dat goed. “Ik heb niet per se plannen om me bij een andere label aan te sluiten. Ik sta open om met elke potentiële partner te praten over mijn muziek, ideeën daaromheen en waar het mij aan ontbreekt om aan mijn muziek te werken. En als ze daaraan willen bijdragen kunnen we praten. Maar ik ben niet happig om snel weer naar een label te stappen.”

Hij en zijn (toenmalige) collega muzikanten, producers en artiesten zijn nog steeds goede vrienden en van tijd tot tijd maken ze voor de gezelligheid nog samen muziek. Maar ook zij hebben er nog geen behoefte aan om zich weer aan te sluiten bij een label. In elk geval voorlopig brengen ze hun muziek zelf uit, omdat ze dat prettig vinden. Vooral Shaq.sr is vrijer in bewegen en kan zijn eigen besluiten maken. “Ik ben al lang gewend muziek op mezelf uit te brengen. Ik maak al lang muziek. Ik zie nu als een herinnering om weer hard te werken, omdat ik weer independent ben.”