IDB-topper bespreekt werkplan 2025 met autoriteiten

PARAMARIBO — Anton Edmunds, directeur van de Inter-American Development Bank (IDB) in het Caribisch Gebied, heeft besprekingen gevoerd met de autoriteiten om een werkplan voor 2025 af te spreken. Edmunds merkte op hoe de ambitieuze hervormingsagenda, die door de regering is gestart, de transparantie en begrotingsconsolidatie en duurzaamheid blijft versterken, wat het leven van de Surinaamse bevolking zal verbeteren. Zo meldt de IDB in een persbericht.
In zijn ontmoeting met minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning erkende Edmunds het werk dat Suriname heeft verricht om de macro-economische omstandigheden en zakelijke vooruitzichten in de nabije toekomst te verbeteren. De IDB-topper uitte zijn trots op de prestaties van Suriname en benadrukte de sterke samenwerking met het land.

Edmunds: “Suriname blijft schitteren als leider in termen van zijn initiatieven, schaal en alomvattende benadering van ontwikkeling. Tijdens mijn recente vergadering met het bestuur was ik oprecht onder de indruk van het creatieve en toegewijde werk dat hier wordt gedaan. Het is opmerkelijk.”
Blijvende impact
Edmunds bezocht ook een aantal projecten waaraan de IDB meewerkt. Hij benadrukte het belang van het regelmatig beoordelen van regionale ontwikkelingen en het behouden van een fysieke aanwezigheid in de betrokken landen. Hij stelde verder dat er in de toekomst vaker naar Suriname zal worden gereisd en sprak de hoop uit op voortdurende betrokkenheid.
Volgens hem kan de IDB in Suriname de impact van ontwikkelingsinspanningen echt evalueren. “Dit wil niet zeggen dat andere landen geen steun nodig hebben”, verduidelijkte hij. “Maar wat ik hier zie, is dat ons werk de toekomst van de mensen aanzienlijk kan beïnvloeden. Uiteindelijk is dat de primaire motivatie achter onze inspanningen: ervoor zorgen dat we een blijvende impact hebben.”
One Caribbean-initiatief
Tijdens zijn bezoek gaf de directeur ook updates over het ‘One Caribbean’-initiatief, het eerste door de IDB aangestuurde regionale initiatief dat prioriteit geeft aan vier cruciale elementen: voedselzekerheid, burgerveiligheid, ontwikkeling van de particuliere sector en infrastructuur. Het doel van het initiatief is om pilotprojecten binnen de vier domeinen te implementeren.
Edmunds benadrukte dat een belangrijke kans voor Suriname was om dit initiatief aan te boren op het gebied van cybersecurity, aangezien One Caribbean naar verwachting deelnemende landen zal ondersteunen door het opzetten van een noodfonds voor overheidsgebruik. “Cybersecurity is een gebied waar we middelen hebben toegewezen om overheden te helpen. Belangrijk is dat we ook zullen investeren bij het in kaart brengen van het huidige cybersecuritylandschap in elk land.”
Edmunds merkte op dat hij eerder wil ondersteunen dan dicteren en dat hij wil samenwerken met de plannen en ideeën van de landen. Hij voerde verder aan dat voedselzekerheid uitdagingen met zich meebrengt die effectief moeten worden aangepakt. “We onderzoeken hoe we expertise van relevante landen kunnen benutten om de voedselproductie en -distributie in de regio te verbeteren.”