IDB-financiering rijstsector laat op zich wachten

03/11/2020 11:11 – Beta Debidien

LVV-minister Prahlad Sewdien. : CDS  
NIEUW-NICKERIE – “Er zijn nog geen middelen beschikbaar voor de revisie van de pompen te Wakay. Wij wachten op de IDB voor financiering van het project.” Dat zegt minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij tegen de Ware Tijd. Volgens de bewindsman gaat het om financiering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) van dertig miljoen US dollar voor projecten ten behoeve van de rijstsector in Nickerie. Ongeveer een maand geleden had hij bij een werkbezoek aan het district gesproken over ruim 25 miljoen US dollar.
Van het geld wordt één miljoen US dollar uitgetrokken voor het herstel van de pompen te Wakay voor irrigatie van rijstarealen. Het merendeel van het geld zal gaan naar enkele kleine projecten en de verbetering van de hoofdinfrastructuur, waartoe gerekend worden de primaire aan- en afvoerleidingen, kunstwerken en sluizen.
De waterstand in de Nanizwamp is de afgelopen twee weken gedaald van 2,87 naar 2,10 meter. Daarmee is volgens August Lila, directeur van het Waterschap Multipurpose Corantijnproject, het minimumpeil van bevloeiing middels zwaartekracht (op natuurlijke wijze, … red.) bereikt.
Om het waterpeil op een redelijk niveau te houden, worden drie van de vier pompen te Wakay opgestart. “Wij weten dat ze niet in een 100 procent conditie verkeren, maar we gaan ze toch opstarten”, aldus Lila. Hij hoopt nog dit jaar het noodzakelijke groot onderhoud te kunnen doen. De officiële inzaaiperiode van het najaar is zondag ingegaan en duurt tot en met eind december.
Boeren houden hun hart vast dat niet meer pompen uitvallen, dan de ene die het nu al niet doet. Als dat gebeurt zal er schaarste aan water zijn, waardoor verzorging van het gewas in het veld in gedrang komt. “We willen zekerheid voordat wij gaan investeren”, zegt rijstboer Jayant Uday.
Lila kan zich de ongerustheid van de boeren voorstellen. Hij beseft wel dat het risico blijft bestaan dat nog een pomp uitvalt, “maar onze technische medewerkers hebben een check-up gedaan en de pompen vrijgegeven. Dus we gaan er vanuit dat ze het wel zullen volhouden.”
Een voordeel is dat er nog twaalfduizend liter diesel van de vorige pompperiode over is, waarmee de brandstofvoorziening tot midden november is gegarandeerd. Belangrijk is een direct daarop aansluitende aanvoer, waarvoor nu al een aanvraag zal worden gedaan zegt Lila.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname