Iconenkalender Naks geniet grote belangstelling

08/11/2020 08:08 – Audry Wajwakana

Siegmien Staphorst (r) en Hein Eersel bij de lancering van de Naks-iconenkalender 2019 in november 2018. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Naks zal voor het vierde opeenvolgende jaar bijzondere AfroSurinamers eren. Ze zullen prijken op de iconenkalender. Voor 2021 is gekozen voor Sisa Agi, Mildred Caprino, Elfriede Cederboom, Trudi Guda, Emma Mais, Otmar Buyne, Johannes N. Helstone, Papa Koenders, Edwin Schal, Letitia Vriesde, Dorus Vrede en Carlho Wijdh.
De presentatie met daaraan gekoppeld een tentoonstelling is gepland voor 20 november. Daarbij zal er – net als bij de vorige edities – een filmpje van de twaalf geselecteerden worden vertoond. “Vorig jaar werd de scholierententoonstelling gehouden, die een groot succes was. Nu leven we in een heel andere tijd door de Covid-19-crisis. We hebben daarom aan het Covid-19- managementteam en het ministerie van Onderwijs en Cultuur gevraagd om advies en begeleiding bij de planning en uitvoering”, vertelt Naks-voorzitter Siegmien Staphorst. De scholierenexpo staat gepland tot 27 november.
Binnen korte tijd zijn deze kalenders in populariteit gestegen en zijn de exemplaren snel uitverkocht. Er worden jaarlijks vijfhonderd gedrukt. Vanwege de grote vraag, heeft de organisatie besloten om belangstellenden dit jaar in de gelegenheid te stellen een exemplaar te reserveren via onder meer de Facebookpagina.
De eerste Sranantongo Iconenkalender werd in 2017 uitgegeven, bij het zeventig jarig bestaan van Naks. Met de nieuwe kalender zal Naks dus 48 iconen voor het voetlicht hebben geplaatst. Met de uitgave geeft Naks invulling aan één van haar belangrijkste strategieën, namelijk het vastleggen en vergroten van de kennis over het Afro-Surinaams cultureel erfgoed.
Er worden zowel levende als gestorven rolmodellen uitgekozen. “Dat doen we bewust, omdat wij het belangrijk vinden dat de iconen tijdens hun leven ervaren dat de samenleving hen eert en dankt voor hun bijdrage”, legt Staphorst uit.
Naks heeft een set aan criteria samengesteld, die als basis worden gehanteerd voor de keuze van de markante figuren. Een commissie buigt zich over de voordrachten. “Zonder uitputtend te willen zijn, is het de bedoeling om te kiezen voor personen die bijzondere prestaties hebben geleverd binnen sectoren als cultuur, kunst, literatuur, media, onderwijs, politiek, religie, sport en wetenschap.”
Daarbij wordt ook gekeken naar een fiftyfifty gendergelijkheid, zodat er balans is tussen vrouwen en mannen. “Traditioneel worden mannen naar voren geschoven als het gaat om het aanwijzen of kiezen van iconen, maar ook vrouwen leveren een grote bijdrage in de Surinaamse gemeenschap”, stelt Staphorst.
Uitgangspunt van de organisatie is om tot en met de vijfde editie iconen met een Afro-Surinaamse achtergrond te selecteren. “Hiermee dragen we bij aan het vergroten van de kennis en informatie van voorbeeldpersonen. Naks vindt het vanuit haar doelstellingen belangrijk om Afro-Surinaamse persoonlijkheden te eren en daardoor bij te dragen aan de versterking van de eigen identiteit van de Afro-Surinamers”, benadrukt Staphorst. Vanaf de zesde kalender worden ook markante figuren van andere etniciteiten geportretteerd.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname