HvJ telt nieuwe notaris en kandidaat-notaris erbij

Het Hof van Justitie (HvJ) heeft een nieuwbakken notaris en een kandidaat-notaris erbij. Amreeta Urmila Baidjoe is officieel beëdigd tot notaris en Margriet Wilma Apinsa tot kandidaat-notaris. De plechtigheid vond op woensdag 28 oktober 2020 plaats tijdens twee afzonderlijke openbare zittingen van het HvJ aan het Onafhankelijkheidsplein.

De waarnemend president van het HvJ, Iwan Rasoelbaks, zei aan het begin van zijn toespraak in beide zittingen dat de beëdigden voldoen aan alle wettelijke vereisten en voorwaarden om tot notaris respectievelijk kandidaat-notaris benoemd te worden. Hij gaf aan Notaris Baidjoe mee om transparant te zijn naar haar cliënten toe over de kosten en de duur van de verrichte werkzaamheden. Hij wees op de mogelijke dreigingen en een slechte imago die een notaris en het notariaat kan riskeren als die niet alert zijn.
“Let op wie in en rond uw kantoor postvatten, zoals geldschieters en pseudo-notarissen, die zich voordoen bij ongeletterden en mensen die voor een dienst komen bij het notariaat. Je hebt bonafide en malafide geldschieters in het systeem die niet conform de geldschieterswet opereren en niet gemeld zijn bij de Centrale Bank van Suriname. Uw kantoor en goede naam kunnen hierdoor gemoeid gaan” gaf Rasoelbaks de notaris mee. Volgens de waarnemend president van het Hof willen mensen zekerheid in het beroep, een beetje vooruitzichten en ze willen weten waar zij aan toe zijn. “Zorg ervoor dat u eerlijk, nauwgezet, accuraat alsook onzijdig zult handelen. Dat u de notaris wet en alle andere wetten en de nog vast te stellen regelementen door de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie, naleeft” voegde hij eraan toe.
Hof president Rasoelbaks wenste kandidaat-notaris Apinsa alle wijsheid en satisfactie toe bij de uitoefening van haar taken. Hij adviseerde haar om middels trainingen en cursussen te blijven verdiepen in de competenties en kennis die verreist zijn om de taken naar behoren te kunnen uitoefenen. Apinsa heeft bij afwezigheid van een notaris, belet of ontsteltenis de bevoegdheid om waar te nemen. Twee jaren na dato van waarnemend mag zij meedingen om notaris te worden. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en Dew Kalisingh, voorzitter van de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie (SNB) brachten hun felicitaties uit aan de beëdigden.

Share this:

Gerelateerd