Tekst en beeld Sharon Singh
PARAMARIBO – De bekende Nederlands-Surinaamse televisie- en radiopresentator Humberto Tan bracht onlangs een kort bezoek aan Suriname voor het tv-programma Sporen van Slavernij, waarin hij op zoek gaat naar zijn familiegeschiedenis. “Ik ben naar het Nationaal Archief geweest, langs de Wagenwegstraat waar mijn moeder woonde en ik geboren ben, en ook naar de Prinsenstraat, waar waarschijnlijk mijn voormoeder tot slaaf was gemaakt,” vertelt Tan, bekend van onder andere het NOS Journaal en RTL 4.ADVERTISEMENT
Geen politieke uitsprakenADVERTISEMENT
Hij verbleef vijf dagen in het land en kon het verkiezingscampagnelawaai niet missen. Toch houdt hij zich op de vlakte als het over de politiek gaat. “Ik woon in Nederland en vind niet dat ik een oordeel moet vellen over wat hier tijdens de verkiezingen speelt.” Eén onderwerp wil hij wel benoemen: de periode onder ex-president Desi Bouterse (eind december vorig jaar overleden). “Ik snap niet goed hoe hij zo populair kon zijn. Hij is tenslotte niet voor niets veroordeeld. Maar verder hoop ik gewoon dat Suriname een goede keuze maakt, voor Suriname.”
Adviezen voor jongeren die voor het eerst gaan stemmen heeft hij niet. “Van mij krijg je geen politieke uitspraken. Dat vind ik niet gepast. In Nederland geef ik gerust mijn mening, maar hier niet.” Tan vertelt dat hij onlangs sprak met een juridische vereniging in Nederland over de toekomst van Suriname. “Vanaf 2028 komt er waarschijnlijk veel geld binnen uit olie en gas. Toen dacht ik: hoe kan Suriname dat geld goed gebruiken?”
Wat te doen met olieinkomsten?
Hij stelt zichzelf de vraag: wordt Suriname het nieuwe Venezuela, of wordt het eerder als Dubai of Guyana? “Ik hoop het tweede,” zegt hij. Volgens hem is het nu tijd om na te denken over hoe die inkomsten het beste ingezet kunnen worden, op een manier waarvan de hele bevolking profiteert. Tan noemt vier cruciale thema’s: infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en natuur (als inkomstenbron). “Stel je voor dat je per thema 500 miljoen euro beschikbaar hebt. Dat zou Suriname echt vooruit kunnen helpen. Denk aan een soort deltaplan voor elk van die vier gebieden.”
Experts inzetten
Volgens hem moeten Surinaamse experts uit die sectoren het voortouw nemen, niet de politiek. “Politici zijn te vaak bezig met geld binnenhalen zonder te kijken wat het effect is op de samenleving.” Hij vindt ook niet dat ondernemers de kar moeten trekken: “Die zijn bezig met winst maken.”
De sleutel ligt volgens Tan bij deskundigen met een langetermijnvisie. “Zet die mensen aan tafel. Laat hen uitleggen wat ze met het geld zouden doen, welke plannen ze hebben. Misschien is er dan een echte kans dat de olie- en gasopbrengsten Suriname gericht vooruithelpen.”
- My Health-app geeft burgers toegang tot eigen medisch dossi…..
- Transvaal in slotseconden langs Robinhood..
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand..
- Maya de Lacoste: ‘Een moeder is alles voor een kind’..
- Familieconflict tussen tante en nichtje eindigt op politieb…..
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedrag…..
- CHAN PROBEERT OOK JONGEREN TE STRIKKEN..
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..
- Afscheid van ‘Oom Jules’: een man van visie, mo…..