PARAMARIBO – Het huisvuil zal voorlopig nog blijven liggen, omdat wij niet akkoord gaan met de minister van Openbare Werken, die heeft aangegeven slechts 30 tot 50 procent van het achterstallige bedrag te willen uitbetalen. Wij zullen pas het werk hervatten als wij volledig zijn uitbetaald. Dit zeggen enkele aannemers van de vuilophaal in gesprek met de krant. Zij zijn sinds 17 oktober in actie. De ondernemers benadrukken dat zij in actie zullen blijven totdat de overheid alle achterstallige betalingen heeft verricht. Daarnaast willen zij dat hun contracten worden verlengd, omdat deze al zijn verlopen. Zij vragen zich af waarom het zo lang duurt voordat de contracten verlengd worden. “Wij hoeven niet te werken, want wij hebben geen verplichtingen. Onze contracten zijn verlopen en wij zijn nog steeds niet uitbetaald”, stellen de vuilophalers.
Op verschillende hoeken van straten ligt het huisvuil dat door de bewoners is geplaatst voor de vuilophaal, en dit is tot ergernis van de bewoners niet opgehaald. Een buurtbewoner vertelt dat het vuil niet is opgehaald en dat dit enorme stank veroorzaakt. Ook vindt zij het onacceptabel dat het vuil dichtbij een crèche is blijven liggen. De bewoners vragen zich af wanneer de overheid bereid is de vuilophalers te betalen waarop zij recht hebben. Zij vinden het onterecht dat het vuil op de verschillende hoeken blijft liggen, omdat dit ongedierte, zoals ratten, met zich meebrengt. Een medewerker van de crèche vertelt dat zij dagelijks geconfronteerd worden met de stank van het vuil dat op de hoek van de straat ligt te wachten op de vuilnisauto.
De ondernemers vragen zich af waarom de minister niet eerst met de sector om tafel gaat, voordat hij in de media aankondigt dat hij de vuilophaal tot prioriteit zal maken en 30 tot 50 procent van het achterstallige bedrag wil uitbetalen. “Er was ons voorgehouden tijdens de vorige protestactie van augustus dat zij ook alvast een deel zouden uitbetalen en de rest zouden inlopen. Dit is echter niet gebeurd, vandaar dat wij deze keer hebben besloten dat wij pas het werk zullen hervatten als wij volledig zijn uitbetaald”, stellen zij.
De aannemers zijn ook niet te spreken dat zij werken zonder dat hun contracten zijn verlengd. Zij vragen zich af hoelang het zal duren voordat de contracten worden verlengd. “Wij hebben ongeveer drie maanden gewerkt zonder een contract. Dit betekent dat wij deze maanden niet kunnen declareren, omdat wij dat pas kunnen doen als wij een contract in handen hebben”, stellen zij.
De ondernemers vertellen dat zij ook kosten hebben die gedekt moeten worden, zoals het uitbetalen van hun medewerkers, het tanken van de vuilniswagens en andere bijkomende kosten, zoals het vervangen van een band. “De arbeiders willen ook niet steeds horen dat wij niet kunnen uitbetalen omdat de overheid niet heeft gestort. Zij hebben ook gezinnen en moeten brood op de plank zetten. Indien dit zo doorgaat, kunnen veel gezinnen geen vuurwerk afsteken en geen vrolijke kerst vieren”, stelt een ondernemer. Hij vertelt dat hij sinds juli de arbeiders niet hun volledige salaris heeft kunnen uitbetalen.
De ondernemers zijn van mening dat zij te lang geduld hebben gehad, maar dat de maat nu vol is. Zij kunnen niet steeds blijven werken zonder te ontvangen en stellen dat er geen rekening met hen wordt gehouden. Volgens hen wordt er steeds meegedeeld dat de stukken al zijn doorgestuurd, maar dat het de minister van Financiën is die de stukken moet ondertekenen. Artsen waarschuwen dat als het huisvuil blijft liggen, dit veel ziekten met zich mee kan brengen, en doen een beroep op de overheid om zo snel mogelijk met een oplossing voor dit probleem te komen. Zij vertellen dat, gezien het de laatste dagen regent en het huisvuil blijft liggen, de samenleving moet oppassen voor de ziekte van Weil.…[+]
- Chinese ambassade ondersteunt productiebedrijf in Nickerie..
- Opnieuw winkels gesloten vanwege onhygiënische situatie..
- Djojobesari denies imminent arrest..
- Mathoera bij kranslegging: Helden blijven eren..
- Amoksi over brand Antonio Du Brinco: ‘Het is niet de eerste…..
- Kappalani: ‘Ala mi libi e bruya gwe, neks mi no du’..
- President keert nog niet terug; naar Miami en Colombia..
- Meervoudige verdachte ter zake diefstal aangehouden..
- Amoksi: Stijgende criminaliteit binnenland door Braziliaans…..
- Minister Mathoera betreurt onjuiste berichtgeving over Nati…..
- Chairman of OBS: “We want to see money first before we can …..
- Nederland zal hogere gevangenisstraffen invoeren voor drugs…..
- Suriname stijgt in internationale rechtsstaatindex, scoort …..
- In november start vaktrainingen SAO in Albina..
- Vier verdachten aangehouden ter zake brandstichting Dominee…..
- Karto: houding tegenover ABOP zal niet veranderen in parlem…..
- Nog steeds worden leerlingen ingeschreven..
- PL: President kan kiezen uit 25 namen voor minister..
- Eckhorst: makkelijker toegang tot internationaal kapitaal n…..
- Mathoera ontkent slechte hygiëne in hoofdkazerne Nationaal …..
- Ophef om uitspraak Biden: “We moeten Trump politiek opsluit…..