Horrorverhalen over mensensmokkel via Suriname

De media in India staan momenteel vol met schokkende verhalen over Indiërs die via Suriname door criminele bendes naar de Verenigde Staten (VS) werden gesmokkeld en illegaal het land binnenkwamen. Afgelopen week deporteerde de VS meer dan driehonderd van deze illegale immigranten terug naar India.

Tientallen van hen deelden hun ervaringen in de media over de ontberingen die ze moesten doorstaan. Per vliegtuig werden ze naar landen in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië en Suriname gebracht, waarna ze per boot, over de weg of te voet door bossen en over bergen de VS probeerden te bereiken.

“Je bent zelfs bang om te eten, omdat je niet weet of je naar het toilet kunt”Mandeep Singh

Mandeep Singh, een voormalig militair met ongeveer zeventien jaar dienst in het Indiase leger, gaf al zijn spaargeld – 40 lakh roepies (ongeveer 48.000 US dollar) – aan twijfelachtige reisagenten die beloofden hem met legale visa naar de VS te brengen. Naast zijn spaargeld nam hij ook nog een lening van 14 lakh roepies (16.000 US dollar).

Hij hoopte dat zijn dromen in de VS in vervulling zouden gaan, maar het lot besliste anders. Na een paar maanden in de VS te hebben doorgebracht, werd hij afgelopen week gedesillusioneerd teruggebracht naar India op een militair vliegtuig.

Lange en gevaarlijke reis

Mandeep vertrok op 13 augustus vorig jaar uit Amritsar, Punjab richting de VS. “Ik vloog van Amritsar naar Delhi, vervolgens naar Mumbai en daarna naar Rabia en Kenia. Vanuit Kenia ging ik naar Dakar en daarna naar Amsterdam. Uiteindelijk belandde ik in Suriname, waar mijn reis naar de VS begon via treinen en andere vervoermiddelen”, vertelde hij.

“Vanuit Suriname reisde ik naar Guam, Bolivia, Peru, Brazilië, Aqua Dore, Colombia en uiteindelijk naar de jungles van Panama. Tijdens deze reis bracht ik uren door op zee, wat me deed denken aan God”, zei Mandeep.

Hij beschreef hoe hij tijdens zijn tocht door de Panamese jungle talloze krokodillen zag en momenten van wanhoop ervoer. “Er waren momenten waarop ik dacht dat ik verdwaald was of dat we moesten terugkeren.”

Mandeep overleefde zeventig dagen op Maggi-noodles en droge roti. “Als ik niets had gegeten, had ik het niet overleefd.” Op sommige delen van de reis zat hij met tien tot vijftien anderen opeengepakt in een auto. “Je bent zelfs bang om te eten, omdat je niet weet of je naar het toilet kunt.”

Ontberingen en vernederingen

In de auto moest hij een fles gebruiken om zijn behoefte te doen. “Het kostte dertien dagen om door de jungle van Panama te trekken. Daarna bereikten we een kamp, waar we overnachtten en koekjes en droog brood aten.”

Eenmaal in de VS onderging hij vernederende behandelingen door het Amerikaanse leger. “We moesten onze tassen leegmaken en ons uitkleden tot op de blote huid.”

Mensen uit de Sikh-gemeenschap kregen het nog zwaarder te verduren. “Onze tulbanden en andere religieuze attributen werden weggegooid. We werden met ontblote hoofden vastgebonden en in een vliegtuig gezet voor de terugreis. We kregen niet eens kleding om onze hoofden te bedekken. Als we naar het toilet moesten, werd één hand losgemaakt.”

Na zijn pensioen uit het leger ontving Mandeep een uitkering van ongeveer 35 lakh roepies. Hij verkocht ook de sieraden van zijn vrouw en betaalde 40 lakh roepies contant aan de reisagent. Hij liet ook cheques ter waarde van 14 lakh roepies achter. “Nu zegt de agent dat hij met mij gaat praten. Als dat niet gebeurt, zal ik zijn naam bekendmaken en actie ondernemen.”

Arrestaties en onderzoeken

De afgelopen dagen zijn in India verschillende reisagenten gearresteerd nadat gedeporteerden aangifte tegen hen hadden gedaan. De vader van een jongeman diende een klacht in omdat hij 40 lakh roepies betaalde maar geen geldige verblijfspapieren kreeg. In plaats daarvan werd hij via een omweg door verschillende landen, waaronder Suriname, naar de VS gesmokkeld.

Een ander slachtoffer verliet India in augustus vorig jaar en reisde via Delhi, Dubai, Kazachstan, Ethiopië en Nederland naar Suriname. Vanuit Paramaribo reisde hij vier maanden lang met de auto, bus, boot en te voet om uiteindelijk via de Mexicaanse grens de VS binnen te komen. Daar werd hij door de grenspolitie aangehouden en vorige week teruggestuurd naar India. Intussen zijn tientallen aangiften gedaan bij de autoriteiten in India door teruggestuurde illegale immigranten.

Vermoedens van mensensmokkel

Surinaamse media, waaronder de Ware Tijd, hebben de afgelopen jaren regelmatig bericht over vermoedelijke mensensmokkelpraktijken vanuit India. In het laatste kwartaal van 2021 waren er aanwijzingen voor mogelijke mensenhandel vanuit India naar Suriname. Een Indiase filmproductiemaatschappij bracht onder het mom van een Bollywoodfilm een grote groep mensen naar Suriname. De groep werd zelfs ontvangen door president Chandrikapersad Santokhi en minister Albert Ramdin (Bibis).

Al snel rezen er vermoedens dat de organisatie een dekmantel was voor mensenhandel. Sommige …