Hoop voor nierpatiënten Suriname

President Chan Santokhi heeft bij zijn bezoek aan het Amsterdam Universitair Medische Centra (AUMC) vrijdag invulling gegeven aan de noodkreet van de Surinaamse niertransplantatiepatiënten. “Het AUMC en Suriname gaan samen een structureel en kwalitatief hoogstaand niertransplantatieprogramma in het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) opzetten. Dit programma zal toegankelijk zijn voor iedere Surinaamse nierpatiënt”, geeft de president aan.
Hij werd samen met de ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking), Amar Ramadhin (Volksgezondheid) en de ambassadeur van Suriname in Nederland, Rajendre Khargi, in aanwezigheid van de directeur van het SVZ, Manodj Hindori, de vicevoorzitter van het Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Wilfred Baldew en de voorzitter van het Diaspora Medical Team, Pranobe Oemrawsingh hartelijk ontvangen door de voorzitter en een lid van de Raad van Bestuur, Hans Romijn, Mark Kramer en vele gezondheidsmedewerkers van Surinaamse afkomst.
Het AUMC is het grootste niertransplantatiecentrum in Nederland met 17.000 medewerkers, die veel ervaring heeft met de behandeling van Surinaamse patiënten. “Onze organisatie is enthousiast om patiënten te helpen en haar kennis en expertise te delen”, geven beide directieleden aan.
Foto: CDS
De president en zijn gevolg kregen hierna een rondleiding en presentatie op de niertransplantatie afdeling onder leiding van Frederike Bemelman (transplantatie nefroloog), Frans van Ittersum (hoofd nefrologie), Joost Bijlsma (dialyse nefroloog) en Mirza Idu (transplantatie chirurg AUMC).
De sprekers waren overtuigd dat de start van het niertransplantatieprogramma drie voordelen kent: betere levenskwaliteit en verwachting voor de patiënt, kostenbesparingen, verkrijgen van gespecialiseerd Surinaams zorgpersoneel door overdracht van kennis en vaardigheden.
Ook werd een bezoek gebracht aan de volledige gemoderniseerde Spoedeisende Hulp. De president was onder de indruk van de hoogstaande technologische innovatie, zoals gedemonstreerd door professor Yvo Roos van het AUMC op het gebied van onder andere de neurologie. “De inzet van de medische diaspora met haar hoogwaardige medische expertise kan helpen om de huidige Surinaamse gezondheidszorg snel, effectief en duurzaam te moderniseren”, liet de president zijn toehoorders weten. De regering-Santokhi zal de Surinaamse patiënten niet in de steek laten”.