Het huidige IMF-programma biedt een belangrijke basis voor economisch herstel, maar de voorgestelde maatregelen en de voortzetting van het programma, roepen enkele kritische vragen op over de haalbaarheid en effectiviteit van de langetermijnstrategie voor Suriname. Het is duidelijk dat vooruitgang wordt geboekt, maar er zijn tal van uitdagingen die de effectiviteit van deze maatregelen op de lange termijn kunnen ondermijnen, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB).
Fiscaliteit
Het voorstel om een Spaar- en Stabilisatiefonds op te richten, met duidelijke regels voor het beheer van olie-inkomsten, is essentieel voor de economische stabiliteit van Suriname. Echter, het succes van zo’n fonds hangt sterk af van de politieke wil om het goed te beheren en van transparantie in de uitvoering. Er moet extra aandacht gaan naar de institutionele capaciteit om deze fondsen effectief te beheren, zodat de inkomsten niet in de handen van corrupte praktijken vallen. De SEOB benadrukt dat er al lange tijd kritiek is op de onduidelijkheid en het gebrek aan een verantwoord beheer van olie-inkomsten, dus de praktische uitvoering van dit fonds moet niet alleen op papier bestaan, maar ook realistisch uitvoerbaar zijn.
Wisselkoers
De bezorgdheid over de stijgende wisselkoers is terecht, aangezien een ongebalanceerde begroting en oplopende overheidstekorten deze trend kunnen versterken. De SEOB is van mening dat de afbouw van subsidies op nutsvoorzieningen noodzakelijk is, maar deze maatregel moet zorgvuldig worden afgewogen. Zonder adequate sociale vangnetten en met de huidige inflatiedruk kan het beëindigen van subsidies de arme bevolking ernstig treffen. De transparantie waarmee dit proces wordt uitgevoerd is essentieel om de sociale impact te beperken. Het risico bestaat dat, zonder de nodige maatregelen, de prijsstijgingen de leefomstandigheden van de kwetsbare groepen verder onder druk zetten. Inflatie De verwachte inflatie van 15 -17 procent in 2024 is zorgwekkend, vooral gezien de afname in koopkracht van de bevolking. Het beleid dat gericht is op het terugdringen van inflatie moet effectiever zijn, zeker als men bedenkt dat het M0-target in september 2024 opnieuw niet werd gehaald. De SEOB wijst op de noodzaak van meer coördinatie tussen het ministerie van Financiën en de Centrale Bank om overtollige liquiditeit te vermijden en de inflatie onder controle te houden. Daarnaast blijven de relatief hoge rentetarieven een belemmering voor investeringen. De private sector moet inderdaad blijven innoveren, maar zonder een breed investeringsklimaat dat wordt ondersteund door lagere rentetarieven, zullen dergelijke inspanningen niet voldoende zijn.
Sociale programma’s
Het sociale programma blijft een punt van kritiek volgens de SEOB. Ondanks de aanbevelingen van verschillende instanties, blijft de effectiviteit achter. De focus moet niet alleen liggen op de uitgaven, maar vooral op de impact van het programma, zodat de hulp daadwerkelijk bij de juiste doelgroep terecht komt. In de tussentijd is er weinig vooruitgang geboekt op het gebied van werkgelegenheid en duurzame groei in sectoren buiten de olie-industrie. Het gebrek aan een structurele aanpak voor het verbeteren van de lokale arbeidsmarkt, de aansluiting van het onderwijs op de behoeften van de olie- en gasindustrie, en de ontwikkeling van andere sectoren betekent dat Suriname afhankelijk blijft van externe invloeden.
Corruptiebestrijding en transparantie
Hoewel de nieuwe aanbestedingswet als positief wordt gezien, blijven de kwesties van corruptie en transparantie een struikelblok voor Suriname. De oproep om politici verplicht te maken hun inkomsten en vermogen openbaar te maken is terecht, maar er moeten concrete maatregelen worden genomen om corruptie op alle niveaus te bestrijden. De SEOB dringt aan op het ontwikkelen van strengere maatregelen tegen fraude, witwassen en corruptie, en stelt dat deze maatregelen efficiënt moeten worden ingevoerd en daadwerkelijk handhaafbaar moeten zijn. Alleen dan kan Suriname een geloofwaardig pad naar duurzame economische stabiliteit bewandelen.
Toekomstige programma’s en duurzaam beheer
Het feit dat slechts 62,6 procent van het huidige IMF-programma is voltooid, toont aan dat er veel werk te doen blijft. Het vervolgprogramma moet volgens de SEOB niet alleen gericht zijn op institutionele versterking en goed bestuur, maar ook op het behoud van sociale rechtvaardigheid. De nadruk op duurzaam fiscaal beleid is positief, maar er moet meer aandacht zijn voor de implementatie van maatregelen die direct ten goede komen aan de burgerbevolking. Alleen zo kan Suriname het vertrouwen van de bevolking winnen en de broodnodige stabiliteit en groei realiseren. Het IMF-programma vormt een basis voor herstel, maar de weg naar duurzame groei in Suriname is nog lang. Het vervolgprogramma moet niet alleen gericht zijn op de bovengenoemde economische factoren, maar vooral op de praktische uitvoering en de transparantie van het beleid. De SEOB benadrukt dat de uitdaging ligt in de implementatie en in het ontwikkelen van systemen die de fundamenten voor duurzame groei leggen, zonder dat de kwetsbare groepen in de samenleving de prijs betalen.
The post HOOP EN RISICO’S appeared first …
- Brandweer constateert illegale vuurwerkverkoop aan minderja…..
- SEOB: ‘Langetermijnvisie en stabiliteit nodig voor duurzame…..
- Drugsvliegtuig stort neer bij Stondansi: Twee doden geborge…..
- Schuldeisers Oppenheimer dreigen rente te verhogen..
- Gecrasht vliegtuig, 2 lijken en drugs bij Stondansivallen..
- Vliegtuigcrash in Stondansi-gebied: twee doden en vermoedel…..
- Alcoholgebruikers verstoren openbare orde..
- Drugsvliegtuig neergestort in Nickerierivier in Stondansi-v…..
- Vliegtuigcrash in het Stondansi gebied..
- Jörgen Raymann maakt doorstart met nieuwe show in Suriname …..
- Surinaamse man gruwelijk vermoord aangetroffen in Guyana..
- Chinalco-deal kan te allen tijde door DNA worden gestopt..
- Politie houdt verdachte aan na doodsbedreiging moeder..
- Veerverbinding tussen Albina en Saint-Laurent kampt met tec…..
- ‘Suriname moet agressiever strijden tegen drugshandel’..
- Su Aid heeft tot nu toe SRD 4.5 miljoen opgehaald..
- ‘Respectvolle uitvaart’ voor Bouterse..
- Bouterse geeft mijn zijn dood een trap tegen het schaakbord..
- Huur verkiest ABOP boven PL..
- DSB vraagt extra alertheid tijdens feestdagen..
- Spong over uitvaart met staatseer voor Bouterse: ‘rechterli…..