Hoogste punt vaccinatiebewustzijnscampagne Boven-Suriname bereikt

Met het bezoek van een regeringsdelegatie onder leiding van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan de granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni, sloot de Medische Zending (MZ) de bewustzijnscampagne onder de gezagsdragers van de Saramaccaanse gemeenschap op het hoogste niveau af. De MZ stuitte in haar bewustzijnsactiviteiten elke keer weer op het gegeven dat deze informatiesessie nog niet had plaatsgevonden.
Ramadhin die vanaf het begin van de bewustzijnscampagne bezoeken heeft gebracht aan de granmans van andere marronstammen kon de afgelopen dagen het Boven-Surinamegebied eindelijk aandoen en de granman en zijn kabinet informeren over het belang van vaccinatie en de vaccinatie-activiteiten van de Medische Zending in dat gebied.
Vele vragen over de vaccinatie, maar ook andere onderwerpen kwamen aan de orde tijdens deze krutu. Nadat deze vragen door de delegatie werden beantwoord, gaf de granman aan dat hij binnen twee weken zijn gebied voorbereid zal hebben om te worden gevaccineerd. Hij zal zelf op die dag samen met vele andere gezagsdragers en personen uit het gebied worden gevaccineerd.
Alhoewel de Medische Zending al maanden bezig is met vaccinatie-activiteiten in het Boven-Surinamegebied, is zij blij met deze toezegging. De granman heeft namelijk ook beloofd om samen met het traditioneel gezag de vaccinatiebereidheid onder de Saramaccaanse gemeenschap positief te gaan beïnvloeden.
MZ-directeur Herman Jintie, die samen met lokale MZ-medewerkers ook deel uitmaakte van de delegatie, riep het gehoor op om een halt toe te roepen aan de uitbraken in de diverse dorpen door zich massaal te laten vaccineren, maar om ook de MoHanA-maatregelen in acht te nemen.
Aan de Boven-Suriname is het personeel van de medische posten Laduani en Debike al volledig getraind en voorzien van vaccins. Elke vrijdag kunnen personen terecht voor Pfizer, AstraZeneca en Sinopharm. De komende weken zullen mensen vanuit diverse dorpen worden vervoerd om op deze posten te worden gevaccineerd. Binnen enkele weken zal na gedegen voorbereiding de launch van deze vaccinatie groots worden ingeluid te Djoemoe, dicht bij de residentie van de granman.