Hooghart: “We kunnen elk moment in actie gaan”

“Ambtenaren wachten te lang op een loonsverhoging en hebben het bijzonder moeilijk. De regering moet weten, dat wij elk moment tot actie kunnen overgaan,” zegt Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), in gesprek met Suriname Herald. De CLO had de regering tot 15 april de ruimte gegeven om de lonen van de ambtenaren aan te passen en ook met terugwerkende kracht (twk) uit te betalen. Dit is echter nog niet het geval.
De vakorganisatie is voor deze week uitgenodigd door president Chan Santokhi, zegt Hooghart. Dat er nog geen aanpassing van de lonen heeft plaatsgevonden, vindt hij een lastige situatie voor de landsdienaren. Hij vindt dat de ambtenaren door de regering worden benadeeld. Al zeker negen maanden zijn de lonen van ambtenaren niet aangepast.
“De ambtenaren wachten te lang en dit lijkt meer op een spelletje dat door de regering gespeeld wordt,” merkt de vakbondsleider op. Met de regering worden er al geruime tijd gesprekken gevoerd over het aanpassen van de lonen en de uitbetaling van de twk. “We staan open voor het voeren van gesprekken. Het staatshoofd heeft ook niet aangegeven, dat hij ons niet gaat geven maar ‘a san e langa tumsi’,” haalt Hooghart aan.
President Santokhi heeft onlangs de vakbeweging ontvangen voor een bespreking. Tijdens het gesprek met de bonden waren ook de BVL/ALS, Ravaksur, C-47 en COL aanwezig. De hele vakbeweging is het erover eens, dat er sprake is van downgrading van de economie.
“De mensen kunnen niet leven, alles is duur. Als de regering vindt dat we samen dingen doen, dan moeten ze zich aan de afspraken houden die gemaakt zijn. De regering heeft een belofte gedaan en we merken niets van,” zegt Hooghart.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald