Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft unaniem geoordeeld dat oud-president Jair Bolsonaro vervolgd moet worden voor zijn rol in de poging tot een staatsgreep in 2023. Vijf rechters van het Hof stemden in met de aanklacht, die vorige maand door de Braziliaanse justitie tegen de ex-president werd ingediend.
Bestorming van overheidsgebouwenTwee jaar geleden escaleerde de situatie in de hoofdstad Brasília na Bolsonaro’s verkiezingsnederlaag. Duizenden van zijn aanhangers vielen het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof aan. Justitie stelt dat Bolsonaro, ondanks zijn afwezigheid in het land ten tijde van de rellen, de opstand heeft aangestuurd.
Daarnaast wordt hij ervan beschuldigd plannen te hebben gehad om de huidige president Luiz Inácio Lula da Silva te vergiftigen en een rechter van het Hooggerechtshof te laten vermoorden.
Strijd om de machtVolgens de aanklagers deed Bolsonaro er alles aan om aan de macht te blijven. Zijn plannen mislukten echter, mede omdat de legerleiding niet overtuigd was van zijn strategie.
Mocht hij schuldig worden bevonden, dan riskeert hij een lange gevangenisstraf. Naast hem worden zeven naaste bondgenoten vervolgd voor onder andere poging tot een staatsgreep, lidmaatschap van een criminele organisatie en het gewelddadig ondermijnen van de democratische rechtsorde.
In 2023 werd Jair Bolsonaro niet alleen beschuldigd van betrokkenheid bij een couppoging, maar veroordeeld door de Hoge Kiesrechtbank voor machtsmisbruik, waarbij hij het Braziliaanse kiessysteem in diskrediet zou hebben gebracht. Als gevolg van deze veroordeling werd hem het recht ontzegd om tot 2030 deel te nemen aan verkiezingen.
Daarnaast werd Bolsonaro formeel aangeklaagd door de Braziliaanse politie wegens de verduistering van juwelen die hem als president waren geschonken, en voor het manipuleren van zijn vaccinatiekaart.
Bolsonaro heeft alle beschuldigingen ontkend en beweert het slachtoffer te zijn van politieke vervolging door tegenstanders die proberen te voorkomen dat hij zich in 2026 opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap.
Naast Bolsonaro en zijn directe kring heeft justitie ook 33 anderen aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij de vermeende samenzwering. Het Hooggerechtshof zal op een later moment beslissen of zij eveneens vervolgd worden. Onder de verdachten bevinden zich hoge militairen en oud-leden van Bolsonaro’s regering.
De rechtszaak tegen Bolsonaro kan verstrekkende gevolgen hebben voor de politieke stabiliteit in Brazilië. Zijn aanhangers beschuldigen justitie van een politiek gemotiveerde aanval op de oppositie, terwijl tegenstanders benadrukken dat het land hiermee een duidelijke grens stelt tegen aanvallen op de democratie.
- Staatsolie haalt ruim 211 miljoen US dollar meer op dan beo…..
- Van Dijk-Silos: Landvreugd moet van de kandidatenlijst..
- Kabinet laat onderzoek instellen naar voorval met journalis…..
- President Santokhi geeft DNV opdracht onderzoek incident me…..
- President geeft DNV opdracht onderzoek incident met journal…..
- Staatsolie haalt meer dan USD 515 miljoen op met uitgifte n…..
- President Santokhi laat incident met journalist onderzoeken…..
- Vrouw gaat IOC leiden..
- Sozavo werkt aan inhaalslag achterstanden sociale bijstand..
- Dharm Mungra aangewezen als lijsttrekker van De Nieuwe Leeu…..
- REOI – Supervision Housing Construction Reeberg..
- PVP: samenleving wint grandioos; Hof herstelt de rechtsstaa…..
- Restaurant Week Suriname 2025 biedt unieke eetervaringen in…..
- Rechtenstudenten succesvol op 15e CCJ Moot Court Competitie..
- NPS veroordeelt zoveelste aanval op journalist..
- ABOP verontschuldigt zich over incident met journalist..
- Ramdin: “Alleen met de huidige regering heeft Suriname een …..
- NPS: Aanval op journalist wederom dieptepunt..
- Vrouwen verdienen voortdurende versterking..
- Hoofdredacteur Suriname Herald doet aangifte tegen DNV’er; …..
- NPS hekelt “zoveelste aanval” op journalist..