Hoofdredacteur Vishmohanie Thomas van Suriname suriname is na afloop van het ABOP-congres bedreigd en geïntimideerd door aanhangers van de partij en een beveiliger van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). Het incident vond plaats nadat Thomas een vechtpartij tussen twee mannen filmde.
In een interview met Tra Fas’ De verklaarde Thomas dat zij verbaal werd bedreigd toen aanwezigen doorhadden dat zij beelden van de schermutseling had vastgelegd. Vervolgens werd zij onder dwang gedwongen om het beeldmateriaal van haar telefoon te verwijderen. De DNV-beveiliger doorzocht haar telefoon en nam het toestel meerdere keren uit haar handen, ondanks haar protest.
Thomas heeft aangifte gedaan tegen een DNV’er, genaamd Puljhun, die haar bedreigde, geweld gebruikte en zelfs haar telefoon afpakte. Dit incident wordt gezien als de nieuwste aanval op de persvrijheid in Suriname. De aangifte werd gedaan op politiebureau Flora.
Het incident vond plaats na het partijcongres van de ABOP, waar de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 25 mei 2025 werd gepresenteerd in Ballroom Prince.
Thomas filmde de vechtpartij tussen twee mannen, maar toen enkele ABOP-sympathisanten haar zagen filmen, eisten zij dat ze de video zou wissen. De situatie escaleerde toen de DNV’er haar telefoon uit haar handen trok en probeerde de video te verwijderen.
Uit voorzorg voor haar eigen veiligheid deed Thomas enkele stappen achteruit, maar de druk om de video te wissen bleef toenemen. Uiteindelijk besloot ze de video te wissen, maar dat bleek niet voldoende voor de betrokkenen, die haar telefoon uit haar handen rukten.
Ze kreeg haar telefoon uiteindelijk terug, maar de DNV’er en een andere persoon hadden deze al doorzocht. Journalist Widjai Ganesh van TBN was getuige van het incident en beschreef hoe omstanders schreeuwden dat Thomas de ABOP in een kwaad daglicht wilde stellen.
Het voorval roept ernstige zorgen op over de persvrijheid in Suriname. Vicepresident Ronnie Brunswijk belde Thomas op en gaf aan dat het onacceptabel is dat een journalist op deze manier wordt behandeld en dat dit niet zou mogen gebeuren.
Het incident onderstreept de zorgwekkende trend van aanvallen op journalisten en de persvrijheid in Suriname. Thomas benadrukt dat haar privacy is geschonden en pleit voor meer bescherming van de media en hun werk in het land.
Bekijk hier het interview met Tra Fas’ De:
[embedded content]
- Verdy Getrouw: ‘Strijd nog niet gestreden’..
- Ontwrichting bij vrijstelling dienst voor kandidaten 25 mei…..
- Strafzaak tegen Bordo wordt op 14 mei gecontinueerd..
- Shell en partners schenken directoraat Visserij haast US$ 5…..
- Nieuwe uniformen voor politie in de maak..
- Amerika houdt vinger aan de pols over aanpak drugscriminali…..
- U21-volleybalsters Yelyco nemen op speels gemak voorsprong …..
- Minimumuurloon omhoog terwijl kosten blijven stijgen..
- Trekkers boekt eerste overwinning in troefcallcompetitie..
- NATIN-studenten worden voorbereid op de toekomst met MetaSk…..
- Ingeneurs geven uitleg over scheur bij Saramaccadoorsteekbr…..
- Toekomst Makhan Chor onzeker..
- Rotaract Club brengt verlichting in waterprobleem Hollandse…..
- ‘IMF-programma is mijlpaal die gevierd mag worden’..
- VS bevestigen opnieuw steun aan Guyana..
- Visser vermist op zee..
- Rotarians krijgen inzicht in economisch beleid president Sa…..
- Groeiende belangstelling voor Oil & Gas Summit..
- Een eindsprint vol ‘pran pran’..
- Politieke beïnvloeding in religieuze huizen nog net een sta…..
- Doek definitief gevallen voor PVP..