Hoofd Braziliaanse natuurparken en reservaten ontslagen

Het hoofd van de nationale parkendienst van Brazilië is ontslagen na de laatste managementwijziging van de regering van president Jair Bolsonaro. Dat meldt het officiële staatsblad. Het ontslag van de functionaris wordt gezien als een verdere poging om de milieubescherming te verzwakken.

Minister van Milieu, Ricardo Salles, zou volgens een bron die persbureau Reuters sprak, Homero Cerqueira hebben ontslagen uit de topbaan bij ICMBio, dat toezicht houdt op de parken en andere beschermde natuurreservaten van Brazilië. Het ontslag volgt op een bezoek van Salles aan de Braziliaanse Pantanal, ’s werelds grootste moerasland, om de bestrijding van de branden te observeren die op schema lijken te zijn het maandrecord van augustus te breken.

Een tweede bron zei dat Salles, na overleg met boeren in de Pantanal, kritiek had geuit op de reactie van ICMBio op de branden voordat Cerqueira vertrok. De bronnen spraken op voorwaarde van anonimiteit, omdat het besluit niet was aangekondigd.

Salles zei in een verklaring dat het ministerie Cerqueira bedankte voor zijn inzet om ICMBio te moderniseren, maar gaf geen reden voor het ontslag. Een woordvoerder van het ministerie van Milieu, dat ICMBio controleert, weigerde onmiddellijk commentaar te geven.

ICMBio houdt toezicht op ongeveer 19% van het grondgebied van Brazilië dat onder verschillende soorten verhoogde federale bescherming valt. Bijna 29% van het Amazone-regenwoud, door wetenschappers gezien als een essentiële rem op de klimaatverandering vanwege de enorme hoeveelheid kooldioxide die het absorbeert, staat onder bescherming van ICMBio.

Onder president Bolsonaro – die klimaatsceptici heeft aangesteld in hoge regeringsfuncties – zijn meerdere klimaatveranderingsfunctionarissen en milieuhandhavers het afgelopen jaar ontslagen. Een video van de ontmoeting van een minister met Bolsonaro die in mei werd vrijgegeven op grond van een gerechtelijk bevel in een niet-gerelateerd onderzoek, toonde aan dat Salles opriep tot deregulering van het milieu, terwijl het publiek wordt afgeleid door de Covid-19-crisis. Salles zei destijds dat hij de administratieve rompslomp wil verminderen, omdat het de economische ontwikkeling belemmert. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com