Honderden boeren melden zich aan voor compensatie

Reeds vijftienhonderd boeren hebben zich geregistreerd voor financiële ondersteuning van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De landbouwgronden en gewassen hebben door wateroverlast schade opgelopen.
Minister Parmanand Sewdien van LVV sprak gisteren op een persconferentie van het ministerie van Openbare Werken (OW). Het verzoek voor een eerste deelbetaling zal Sewdien op 7 juni indienen bij het ministerie van Financiën en Planning. De compensatie van boeren die zich op een later tijdstip registreren zal op een ander moment worden ingediend.
Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) onderkent dat het onderlopen van gebieden voor een groot deel te maken heeft met achterstallig onderhoud. Zij sprak gisteren ook tijdens de persconferentie.
Volgens Sewdien zal de situatie van wateroverlast zich blijven herhalen. “Als we er niets aan doen, hebben we over een paar jaar dezelfde situatie.” De LVV-minister zei dat Suriname ook te kampen heeft met klimaatverandering, waarbij er sprake is van veel regen en aanhoudende droogtes.
Met buitenlandse partners is reeds gesproken over voedselzekerheid. Volgens Sewdien moet niet alle water afgevoerd worden, maar moet een deel achter worden gehouden voor droge tijden om zodoende de voedselzekerheid te garanderen. LVV werkt aan waterbeheersing. De bewindsman stelt dat de landbouwgebieden teveel in lage kustgebieden liggen. De minister opperde verder dat terreinen die niet worden onderhouden of niet voldoen aan de cultuurplicht zullen worden ingetrokken.
Naomi Hoever

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald