door Steven Seedo
PARAMARIBO — “Tijdens het eerdere bezoek 2,5 jaar geleden waren wij onder de indruk van hoe de school én de ouders zich inzetten voor onderwijs, waarin muziek, dans en sport een essentiële rol spelen. Inspirerend en een voorbeeld voor ons allemaal in Nederland. Als kunst zo goed is ingebed in het schoolsysteem dan zijn de resultaten direct hoorbaar.” Dit vertellen Judith en Tineke Steenbrink van het artistieke team van het Nederlandse barokorkest Holland Baroque aan de Ware Tijd. Het ensemble is van 9 tot en met 11 november in Suriname en zal samenwerken met de School voor Jong Talent Suriname.
Met het orkest reizen ook mee zangeres Lucretia Starke en countertenor Arturo den Hartog, beiden voormalige leerlingen van de koorschool van de Kathedrale Basiliek en nu student aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Zij zullen tijdens het bezoek samen met Holland Baroque en de leerlingen van de School voor Jong Talent Suriname muziek maken en concerten geven, onder meer in de Sint Petrus en Sint Paulus Kathedrale Basiliek.
“Zo mooi om te zien dat de School voor Jong Talent Suriname zich tot een school heeft ontwikkeld waar leren en cultuur elkaar versterken”
De School voor Jong Talent Suriname zet zich in voor basisonderwijs, waarbij kinderen dagelijks zingen, dansen en sporten. Holland Baroque ondersteunt dit initiatief en wil deze unieke cultuur zichtbaar maken voor een breder publiek in zowel Suriname als Nederland. De Steenbrinks noemen de instelling “een fijne plek waar kinderen naast rekenen en taal dagelijks kunstonderwijs krijgen”.
Gedreven en getalenteerd
Bij hun eerste bezoek was het Judith en Tineke Steenbrink opgevallen hoe gedreven en muzikaal getalenteerd de jonge koorzangers, dansers en sporters zijn. “In Nederland zien we dat er nauwelijks nog muziekscholen zijn en dat er in het basisonderwijs weinig ruimte is voor cultuur. We zijn het er allemaal over eens dat dat een verschraling is. Zo mooi om te zien dat de School voor Jong Talent Suriname zich tot een school heeft ontwikkeld waar leren en cultuur elkaar versterken”, menen ze.
Het eerste project dat het Nederlandse barokorkest in mei 2022 met de school uitvoerde, werd bekroond met de Rema Award in de categorie ‘Education Project of the Year’. Met deze tweede samenwerking wordt niet alleen het succes voortgezet, maar ook de verdere versterking van de culturele uitwisseling tussen Nederland en Suriname. Deze keer zijn er vioollessen toegevoegd.
Starke en Den Hartog
Starke begon haar muzikale opleiding op negenjarige leeftijd aan de Kathedrale Koorschool Suriname. Daar is haar passie voor klassieke muziek begonnen. Drie jaar geleden kreeg ze de mogelijkheid om naar Nederland te gaan. Daar ontdekte zij haar liefde voor barokmuziek. Zij studeert nu ‘Oude muziek’ aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en is lid van het Nationaal Gemengd Jeugdkoor.
Countertenor Den Hartog begon zijn zangcarrière als achtjarige in de kerk. Hij sloot zich vervolgens aan bij de koorschool. In 2017 verhuisde hij naar Nederland en zette zijn zangstudies voort aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Den Hartog won de publieksprijs van het Prinses Christinaconcours in 2021. Als veelzijdige performer houdt hij zich voornamelijk bezig met opera-, barok-, en hedendaagse muziek.
[: Coco Duivenoorde]
- President Santokhi zet Surinaamse standpunten uiteen op COP…..
- Baanbrekend Telehealth-project voor Powakka en omliggende d…..
- Santokhi roept op tot actie tijdens klimaatconferentie COP2…..
- IMF-delegatie tevreden over uitvoer herstelprogramma tijden…..
- Stanley Rensch: Onvermoeibare strijder voor rechtvaardighei…..
- Verdachte die man met scherp voorwerp stak, door de politie…..
- Bond bij EBS toch nog uitgenodigd door directie..
- BREAKING — Real Moengotapoe en TOK geroyeerd..
- Premier van Nieuw-Zeeland biedt excuses aan voor misbruik i…..
- Rubrieken Woensdag 13 november 2024..
- Hamlin Hannibal Grootfaam..
- Aniel Praweenkumar Romeo Kamta..
- Somohardjo: ‘Zonder onze steun was hij nooit VP’..
- Suriname heeft voorsprong; eerste gas mogelijk in 2031..
- COP29: Gastland Azerbeidzjan verdedigt olie- en gasindustri…..
- Wakaypompen draaien weer optimaal..
- Omgekeerde wereld..
- Newmont-werknemers klagen over lange werkuren..
- Vechtpartij met dodelijke afloop; verdachte aangehouden..
- Poging tot beroving mislukt na schotenwisseling..
- ‘Kolonisator Suriname’..