Hoger beroep in zaak Akiemboto niet uitgesloten

Het niet uitgesloten om de zaak die door Sergio Akiemboto tegen assembleevoorzitter Marinus Bee en de staat Suriname was aangespannen, in hoger beroep verder aan te vechten, zegt NDP-fractieleider Rabin Parmessar tegenover Suriname Herald. Kortgedingrechter Rewita Chatterpal heeft vanmorgen uitspraak gedaan in deze zaak waarbij hetgeen Akiemboto eiste door haar is geweigerd. Ook komt het er eveneens op neer dat Akiemboto geen parlementariër meer is.
Parmessar geeft aan dat het wachten is op het in handen krijgen van het vonnis om zo te weten te komen wat de overwegingen van de rechter zijn. De volgende stap is dat er samen met Akiemboto en zijn adviseur gebrainstormd zal worden welke vervolgstappen genomen zullen worden. “Voor ons is de zaak duidelijk”, zegt hij.
Hij voegt er meteen aan toe dat de rechtspraak wordt erkend, maar de zaak is nog niet afgedaan. Er zijn nog verschillende mogelijkheden om een rechtszaak verder aan te vechten. In hoger beroep gaan tegen de uitspraak is daarom niet uitgesloten.
Akiemboto vroeg de rechter een uitspraak te doen, omdat assembleevoorzitter Bee geweigerd heeft om hem toe te laten als assembleelid. Bee is van mening dat Akiemboto geen assembleelid meer is. Rechter Chatterpal had de advocaten de gelegenheid gegeven om maandag hun repliek en dupliek per e-mail naar de rechtbank op te sturen.
Bee blijft op zijn standpunt dat Akiemboto geen lid meer is van De Nationale Assemblee (DNA). De assembleevoorzitter heeft haast en is inmiddels begonnen met de opvolging van Akiemboto. Advocaat Nailah van Dijk die Akiemboto bijstaat, is het hier niet mee eens en liet weten dat er een constitutionele crisis kan ontstaan indien er ineens 52 assembleeleden zijn terwijl het aantal grondwettelijk op 51 is gesteld.
Chatterpal heeft het vonnis niet zelf voorgelezen. Dat werd gedaan door rechter Alida Johanns.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald