Hoge aantallen Covid-besmettingen nog twee weken

De komende twee weken zal de trend zich voortzetten van hoge aantallen Covid-besmettingen. De piek is nog niet bereikt. Afgelopen dagen zijn tussen 80 en 100+ mensen besmet geraakt. Dit hebben infectioloog Stephen Vreden en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid meegedeeld op een persconferentie zondag. Verwacht wordt dat na twee weken de piek is bereikt, waarna een daling zal plaatsvinden. Op een vraag antwoordt Vreden dat ook meer levens te betreuren zullen zijn. Veel mensen worden niet ziek, maar een deel van de mensen dat opgenomen wordt, overleeft het niet. Dit jaar alleen al zijn 11 levens te betreuren. Totaal zijn 133 mensen in Suriname overleden aan Covid-19.

De projectie is dat ongeveer 500 isolatieplekken nodig zullen zijn. Naast Regionaal Ziekenhuis Wanica, worden ook positieven opgenomen in Residence Inn. In een paar dagen zullen meer isolatieplekken worden gecreëerd. Vreden erkent dat mensen die positief zijn, ook thuis in isolatie gaan, indien ze in staat zijn zich af te zonderen. Er zijn niet genoeg plekken wanneer ineens veel mensen positief zijn. Dagelijks worden ook tientallen mensen ontslagen, waarna er ook plek vrijkomt.

In verschillende ziekenhuizen worden mensen met verschijnselen opgenomen. Dit besluit is genomen om niet enkele ziekenhuizen overwegend te belasten met Covid-zorg. Er zal zo min mogelijk worden afgeschaald, waardoor de reguliere zorg gewoon doorgaat. Vreden benadrukt dat iedereen die zorg nodig heeft, hier recht op heeft. Het afschalen van de reguliere zorg heeft niet goed gewerkt eerder.

Op een vraag over de melding dat mensen in twee dagen uit het ziekenhuis worden ontslagen, antwoordt Vreden dat het klopt. Wanneer iemand bijvoorbeeld vijf dagen geleden al verschijnselen had, maar zich dan pas laat testen, kan de persoon nog twee dagen een ander besmetten. Op grond daarvan worden ze ontslagen. Mensen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis, kunnen weer normaal werken, want ze zijn niet meer infectueus. Een enkele keer is het volgens Vreden nodig dat een persoon zich nog twee dagen afzondert, maar dat wordt dan nadrukkelijk ook doorgegeven. Op de persconferentie is benadrukt dat het belangrijk is dat mensen zich houden aan de maatregelen.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com