DOOR DE VERKIEZINGSDRUKTE en beloften op de valreep kort vóór de verkiezingen door de regering hebben weinig burgers zich beziggehouden met de vraag hoe het verder moet na het einde van het IMF-programma. Mensen kijken waarschijnlijk uit naar welke beloftes nog zullen worden gedaan, bijvoorbeeld in de vorm van koopkrachtversterking. Of en hoeverre die methode belangrijke invloed heeft op het gedrag van de kiezers is niet te zeggen.
Maar na vier jaar offers brengen zonder aanvaardbare compensatie ligt het voor de hand dat ‘alle kleine beetjes helpen’. Gunsten beloven kort vóór de verkiezing is een beproefde methode die opeenvolgende regeringen hanteren. Het gaat van verhoging van toelagen tot toewijzing van grond. Men mag zich afvragen of de regering heeft doorgerekend wat de extra voorzieningen zullen kosten en waar het geld vandaan moet komen. De regering heeft de afgelopen jaren een aantal voorzieningen kunnen treffen dankzij het financiële hulpprogramma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hoe denkt ze de extra’s te kunnen betalen nu het IMF-programma stopt?ADVERTISEMENT
Waar zal het extra geld voor financiering van overheidsuitgaven vandaan komen tussen nu en wanneer de oliedollars in 2028 beginnen vrij te komen?
Om de drie maanden konden de overheid en de Centrale Bank van Suriname bij goedkeuring van de voortgang samen rekenen op rond de zestig miljoen US-dollar. De macro-economie is gestabiliseerd, de inflatie gedaald en de wisselkoers is redelijk onder controle. Maar de nationale productie die deviezen in het land moet brengen, is niet zichtbaar of noemenswaardig verhoogd. Waar zal het extra geld voor financiering van overheidsuitgaven vandaan komen tussen nu en wanneer de oliedollars in 2028 beginnen vrij te komen?
Wat het zal kosten om alles wat wordt beloofd te realiseren blijft onduidelijk, omdat partijen hun programma’s niet laten doorrekenen. Overigens, verkiezingscampagnes in Suriname worden sinds mensenheugenis niet inhoudelijk gevoerd, dus niet op basis van een programma, maar op basis van beloften. Kiezers kunnen op die manier geen afweging maken om verantwoord te stemmen.
De campagnes van veel partijen kenmerken zich door moddergooien. Opmerkelijk is dat partijen die tijdens de campagne elkaar de tent uitvechten en voor van alles uitmaken vaak samenwerken na de verkiezing bij de formatie van een regering. Al maanden houdt de regering de samenleving een worst voor van oliedollars die zullen binnenstromen, zonder het echte verhaal te vertellen dat het volk niet direct zal profiteren, omdat andere afspraken zijn gemaakt.
Intussen bestaat het vermoeden dat een tweede IMF-overeenkomst door de kelen van de Surinamers wordt gedrukt met alle gevolgen van dien. Daar is geen zicht op en wedden op het tweede IMF-paard gaat direct min of meer dezelfde schokken teweegbrengen als bij de eerste overeenkomst. Laat men het in de propagandaperiode in de strijd gooien, zodat het volk zich over uitspreekt bij de stembus. De samenleving is al bij verrassing geconfronteerd met zoveel lastenverzwarende maatregelen en zal door het gebrek aan openheid niet meer het slachtoffer hiervan willen worden. Een met voorkennis, eerlijke en oprechte propagandavoering zal een zegen blijken te zijn voor politieke partijen die daarvoor kiezen.-.
- BUSHOUDERS STAKEN, MAAR REGERING IS NOG WACHTENDE..
- 60-plussers kunnen US$ 750 ‘royalty voor iedereen’ eerder k…..
- Rampzalige vrijstelling van dienst voor verkiezingskandidat…..
- Oud-minister Gopal: “Ze hebben geen kaas gegeten van jeugdb…..
- Legerbevelhebber Kioe A Sen: “Draag je nieuwe rang met trot…..
- IS COMMUNICATIE HET PROBLEEM GEWEEST?..
- DE ERFENIS VAN HOEFDRAAD..
- Na Ied-gebed vanmorgen Ramadan beëindigd..
- Scriptieprijs 2024 toegekend aan toptalent in Accountancy..
- Criticus Bennie Miranda voelt zich in de steek gelaten door…..
- Rekenkamer wacht op verantwoording van de Staat..
- VSB bestaat 75 jaar..
- Voetbalclinics Real Madrid Foundation terug in Suriname..
- Eerbetoon aan politieambtenaren die stierven in dienst..
- INHAALSLAG RAPPORTAGE CBvS..
- Astronaute met Surinaamse roots keert terug naar aarde en b…..
- In de ochtend en vooravond regenbuien..
- Bliksembezoek Amerikaanse vicepresident aan Groenland zorgt…..
- Emma Antoinette Wassenaar (80) Rotterdam 27-3-2025..
- Ied-ul-Fitr 1446/2025..
- Vrouw (45) doet aangifte van vermeende oplichting bij grond…..