DOOR DE VERKIEZINGSDRUKTE en beloften op de valreep kort vóór de verkiezingen door de regering hebben weinig burgers zich beziggehouden met de vraag hoe het verder moet na het einde van het IMF-programma. Mensen kijken waarschijnlijk uit naar welke beloftes nog zullen worden gedaan, bijvoorbeeld in de vorm van koopkrachtversterking. Of en hoeverre die methode belangrijke invloed heeft op het gedrag van de kiezers is niet te zeggen.
Maar na vier jaar offers brengen zonder aanvaardbare compensatie ligt het voor de hand dat ‘alle kleine beetjes helpen’. Gunsten beloven kort vóór de verkiezing is een beproefde methode die opeenvolgende regeringen hanteren. Het gaat van verhoging van toelagen tot toewijzing van grond. Men mag zich afvragen of de regering heeft doorgerekend wat de extra voorzieningen zullen kosten en waar het geld vandaan moet komen. De regering heeft de afgelopen jaren een aantal voorzieningen kunnen treffen dankzij het financiële hulpprogramma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hoe denkt ze de extra’s te kunnen betalen nu het IMF-programma stopt?ADVERTISEMENT
Waar zal het extra geld voor financiering van overheidsuitgaven vandaan komen tussen nu en wanneer de oliedollars in 2028 beginnen vrij te komen?
Om de drie maanden konden de overheid en de Centrale Bank van Suriname bij goedkeuring van de voortgang samen rekenen op rond de zestig miljoen US-dollar. De macro-economie is gestabiliseerd, de inflatie gedaald en de wisselkoers is redelijk onder controle. Maar de nationale productie die deviezen in het land moet brengen, is niet zichtbaar of noemenswaardig verhoogd. Waar zal het extra geld voor financiering van overheidsuitgaven vandaan komen tussen nu en wanneer de oliedollars in 2028 beginnen vrij te komen?
Wat het zal kosten om alles wat wordt beloofd te realiseren blijft onduidelijk, omdat partijen hun programma’s niet laten doorrekenen. Overigens, verkiezingscampagnes in Suriname worden sinds mensenheugenis niet inhoudelijk gevoerd, dus niet op basis van een programma, maar op basis van beloften. Kiezers kunnen op die manier geen afweging maken om verantwoord te stemmen.
De campagnes van veel partijen kenmerken zich door moddergooien. Opmerkelijk is dat partijen die tijdens de campagne elkaar de tent uitvechten en voor van alles uitmaken vaak samenwerken na de verkiezing bij de formatie van een regering. Al maanden houdt de regering de samenleving een worst voor van oliedollars die zullen binnenstromen, zonder het echte verhaal te vertellen dat het volk niet direct zal profiteren, omdat andere afspraken zijn gemaakt.
Intussen bestaat het vermoeden dat een tweede IMF-overeenkomst door de kelen van de Surinamers wordt gedrukt met alle gevolgen van dien. Daar is geen zicht op en wedden op het tweede IMF-paard gaat direct min of meer dezelfde schokken teweegbrengen als bij de eerste overeenkomst. Laat men het in de propagandaperiode in de strijd gooien, zodat het volk zich over uitspreekt bij de stembus. De samenleving is al bij verrassing geconfronteerd met zoveel lastenverzwarende maatregelen en zal door het gebrek aan openheid niet meer het slachtoffer hiervan willen worden. Een met voorkennis, eerlijke en oprechte propagandavoering zal een zegen blijken te zijn voor politieke partijen die daarvoor kiezen.-.
- Sheinbaum: “Verkiezingen voor rechterlijke macht maken Mexi…..
- August Hans Ricardo de Randamie (74) Rotterdam 16-3-2025..
- Jolanda Eugenie Meijer-Hanenberg (66) Amsterdam 17-3-2025..
- Zakat, hoe en waarom..
- Zonne-energie voor Boven Suriname..
- Recidivist Wap opnieuw veroordeeld voor woninginbraak..
- Anton de Kom-tentoonstelling feestelijk geopend in Openluch…..
- Brunswijk haalt fel uit naar de NDP: ‘Mi pur’ y…..
- Brunswijk: ABOP komt als winnaar uit de bus..
- Basketballer Fräser bij rentree: ‘Lekker gevoel om weer op …..
- Zaak PVP tegen CHS en president pas onherroepelijk na mogel…..
- Partijcongres HVB keurt NDP-kandidaten Noersalim en Sapoen …..
- SVJ: Wissen van beeldmateriaal journalist is schending pers…..
- BLTO roept leden op vandaag massaal thuis te blijven..
- Dienstwapen politieagent gestolen bij woninginbraak..
- Column: Borrelpraat no. 864..
- SVJ veroordeelt intimidatie en bedreiging journalist door A…..
- Water en Vuur Festival: Educatie en bewustwording klimaatve…..
- SVJ veroordeelt aanval op persvrijheid na ABOP-congres..
- Hoofdredacteur SR Herald doet aangifte tegen DNVer..
- SVJ keurt initimidatie journalist ten strengste af..