DOOR DE VERKIEZINGSDRUKTE en beloften op de valreep kort vóór de verkiezingen door de regering hebben weinig burgers zich beziggehouden met de vraag hoe het verder moet na het einde van het IMF-programma. Mensen kijken waarschijnlijk uit naar welke beloftes nog zullen worden gedaan, bijvoorbeeld in de vorm van koopkrachtversterking. Of en hoeverre die methode belangrijke invloed heeft op het gedrag van de kiezers is niet te zeggen.
Maar na vier jaar offers brengen zonder aanvaardbare compensatie ligt het voor de hand dat ‘alle kleine beetjes helpen’. Gunsten beloven kort vóór de verkiezing is een beproefde methode die opeenvolgende regeringen hanteren. Het gaat van verhoging van toelagen tot toewijzing van grond. Men mag zich afvragen of de regering heeft doorgerekend wat de extra voorzieningen zullen kosten en waar het geld vandaan moet komen. De regering heeft de afgelopen jaren een aantal voorzieningen kunnen treffen dankzij het financiële hulpprogramma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hoe denkt ze de extra’s te kunnen betalen nu het IMF-programma stopt?ADVERTISEMENT
Waar zal het extra geld voor financiering van overheidsuitgaven vandaan komen tussen nu en wanneer de oliedollars in 2028 beginnen vrij te komen?
Om de drie maanden konden de overheid en de Centrale Bank van Suriname bij goedkeuring van de voortgang samen rekenen op rond de zestig miljoen US-dollar. De macro-economie is gestabiliseerd, de inflatie gedaald en de wisselkoers is redelijk onder controle. Maar de nationale productie die deviezen in het land moet brengen, is niet zichtbaar of noemenswaardig verhoogd. Waar zal het extra geld voor financiering van overheidsuitgaven vandaan komen tussen nu en wanneer de oliedollars in 2028 beginnen vrij te komen?
Wat het zal kosten om alles wat wordt beloofd te realiseren blijft onduidelijk, omdat partijen hun programma’s niet laten doorrekenen. Overigens, verkiezingscampagnes in Suriname worden sinds mensenheugenis niet inhoudelijk gevoerd, dus niet op basis van een programma, maar op basis van beloften. Kiezers kunnen op die manier geen afweging maken om verantwoord te stemmen.
De campagnes van veel partijen kenmerken zich door moddergooien. Opmerkelijk is dat partijen die tijdens de campagne elkaar de tent uitvechten en voor van alles uitmaken vaak samenwerken na de verkiezing bij de formatie van een regering. Al maanden houdt de regering de samenleving een worst voor van oliedollars die zullen binnenstromen, zonder het echte verhaal te vertellen dat het volk niet direct zal profiteren, omdat andere afspraken zijn gemaakt.
Intussen bestaat het vermoeden dat een tweede IMF-overeenkomst door de kelen van de Surinamers wordt gedrukt met alle gevolgen van dien. Daar is geen zicht op en wedden op het tweede IMF-paard gaat direct min of meer dezelfde schokken teweegbrengen als bij de eerste overeenkomst. Laat men het in de propagandaperiode in de strijd gooien, zodat het volk zich over uitspreekt bij de stembus. De samenleving is al bij verrassing geconfronteerd met zoveel lastenverzwarende maatregelen en zal door het gebrek aan openheid niet meer het slachtoffer hiervan willen worden. Een met voorkennis, eerlijke en oprechte propagandavoering zal een zegen blijken te zijn voor politieke partijen die daarvoor kiezen.-.
- Ingrid Jane Schoon..
- Moddergooien..
- Video waarin Simons en Abrahams felle woordenwisseling hebb…..
- Ledenvergadering vakbond beïnvloedt zorgverlening Academisc…..
- PVP vangt bot bij de rechter voor alsnog indienen kandidate…..
- AWJ en ACT bundelen krachten voor trainingen binnenland..
- Kantonrechter wijst verzoek PVP om tijdsverruiming af..
- Laatste reactie op Nagessar..
- Hoe verder na IMF..
- Somalia moderniseert luchtmacht met Turkse T129 ATAK-gevech…..
- Overuren medewerkers STVS deze maand uitbetaald..
- VHP bedankt PL-voorzitter Paul Somohardjo..
- Chevron krijgt extra tijd om Venezuela te verlaten..
- ‘Wan breyti boskopu’ door gebruik AI geschrapt uit Suripop …..
- Nederlandse vrouw gearresteerd op luchthaven Hongkong met 1…..
- RGD zet stappen richting financiële zelfstandigheid..
- CHS: ‘Minister Biza mag wél op DNA-kandidatenlijst staan…..
- Startsein voor bouw zeedijk langs Brantimakkaweg..
- Rusland: Wij worden de grootste partij na 25 mei..
- Asabina: ‘Raymond Landveld is mijn presidentskandidaat’..
- Dief vlucht maar wordt door eigenaar ingerekend..