In 2011 bevond Griekenland zich in vrije val. De schuldencrisis had het land op de rand van een faillissement gebracht. Werkloosheid explodeerde, bedrijven sloten massaal de deuren en publieke diensten stonden stil. “Het was alsof de wereld stopte”, herinnert een ambtenaar zich.
De oorzaak lag in jarenlange overbesteding, verborgen schulden en een plotselinge vertrouwensbreuk met de markten. De reddingsoperaties van de EU en het IMF kwamen met strenge bezuinigingen, wat leidde tot sociale onrust en politiek extremisme. In 2015 kwam Syriza aan de macht met een anti-bezuinigingsboodschap, maar moest uiteindelijk alsnog akkoord gaan met hervormingen.
De economische neergang was diep. Tussen 2008 en 2015 kromp de Griekse economie met meer dan een kwart, en de werkloosheid steeg tot boven de 27 procent. Maar daarna keerde het tij. Strikte hervormingen, belastinginning en sanering van overheidsfinanciën legden de basis voor herstel. De begroting kwam op orde en investeerders keerden langzaam terug.
In 2019 nam een meer marktvriendelijke regering het over en versterkte het herstelbeleid. Dankzij groei, toerisme en digitalisering begon het vertrouwen terug te keren. Tijdens de coronapandemie bleef Griekenland opvallend veerkrachtig. In 2023 presteerde het land economisch zelfs beter dan veel andere EU-landen.
Griekenland’s schuld blijft hoog, maar is nu grotendeels in handen van officiële instellingen met lange looptijden. De economie groeit weer, en werkloosheid is flink gedaald. Internationale instellingen prijzen de veerkracht van het land.
Van economische wanhoop naar hoopvol herstel: Griekenland toont hoe diepgaande hervormingen, Europese solidariteit en politiek draagvlak samen een land kunnen terugbrengen van de afgrond.
- Ramadhin neemt afscheid als minister: “Het was een eer u te…..
- Thailand in de war: cannabisverkoop opnieuw illegaal verkla…..
- Hoe Griekenland terugkwam van de afgrond..
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!..
- Raghoebarsing: Santokhi laat land met perspectief achter..
- Kunst- en cultuurboulevard door politieke onwil van de baan..
- Ex-minister Peneux: “Onderwijs is een totale chaos”..
- MACROSTABILITEIT ALS FAÇADE..
- EENTERMIJNER..
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen..
- Twee doden na dramatisch conflict in Sarakreek..
- Column: Borrelpraat no. 880..
- Muurschildering ‘Samen’ moet kracht, verbondenheid en cultu…..
- Suriname vertegenwoordigd op Internationale Natuurkunde Oly…..
- Alertheid geboden bij wat je schrijft of zegt..
- Suriname blijft aan het roer van Caribisch maritiem toezich…..
- ONNODIG VERLIES VAN TOPKADER..
- ZORGWEKKENDE VERMISSING TIENERMEISJES..
- “Wereldeilanden van Dubai: van luxedroom tot spookach…..
- Nederland krijgt eerste monument Javaanse contractarbeiders..
- Kop: Restaurants en bars overwegen muziek uit te zetten nu …..