Surinaamse muziek verdient wereldpodium
door Steven SeedoADVERTISEMENT
PARAMARIBO — De Surinaamse muziekproducer Timothy Darius, verantwoordelijk voor talloze nummer 1-hits, treft voorbereidingen om in Nederland een eigen opnamestudio te openen. Wanneer weet hij nog niet, maar hiermee zegt de ‘Milli-producer’, zoals hij ook wordt genoemd, de eerste stap te zetten naar mogelijk een internationale ervaring.
Darius, die tussen Suriname en Nederland pendelt, houdt zijn creatieve basis in Paramaribo – TMG Studio – normaal overeind. “Ik stop daar niet mee. Suriname blijft mijn thuisbasis, maar ik wil onze muziek ook fysiek een plek geven in Europa”, houdt hij de Ware Tijd voor.
“Wat ik doe is bigger than beats”
Zijn gezin woont in Nederland, wat het voor hem logistiek aantrekkelijker maakt om daar ook professioneel voet aan de grond te krijgen. “Het is altijd mijn droom geweest om de Surinaamse sound wereldwijd hoorbaar te maken. Deze studio is een grote stap in die richting.”
Surinaamse sound exporteren
Darius is al jaren een sleutelfiguur in de Surinaamse muziekwereld. Hij is de vaste producer van Kater Karma, een artiest wiens nummers vrijwel zonder uitzondering uitgroeien tot hits. De producer heeft samengewerkt met een indrukwekkende lijst topartiesten, onder wie Psycho, New Style, Aptijt, Damaru, Raff Chanco, Carlos Aaron en Kennia Domini. Zijn herkenbare productiestijl, waarin Surinaamse ritmes vakkundig worden verweven met moderne pop-, trap- en dancehall-invloeden, maakt zijn werk geliefd bij zowel artiesten als fans.
Met zijn Nederlandse studio wil Darius niet alleen nieuwe artiesten ontdekken en begeleiden, maar ook de Surinaamse sound exporteren. Hij ziet in de diaspora én in de Europese muziekindustrie kansen om een brug te slaan tussen culturen en stijlen. “Ik ga het mixen, masteren en produceren daar verder ontwikkelen. Ik wil artiesten in Nederland dezelfde kwaliteit bieden die men van me gewend is in Suriname, maar ook nieuwe technieken en samenwerkingen opzoeken. Muziek kent geen grenzen.”
Culturele trots
De keuze om uit te breiden naar Nederland is voor Darius meer dan een zakelijke zet. Het is een daad van culturele trots. Met de Nederlandse vestiging wil hij niet alleen Surinaamse muziek een platform, maar ook een betere toekomst geven. “Wat ik doe is bigger than beats. Het gaat om verhalen, om herkenning, om het laten klinken van wie we zijn, overal ter wereld.” Met zijn visie, toewijding en grensverleggende drive lijkt Darius klaar om de volgende golf in Surinaamse muziek te leiden, nu vanuit twee continenten tegelijk.
De ondernemende Darius werkt tegelijk aan een tweede grote project: de Aleke Trap Riddim. Het doel is 37 artiesten samen te brengen in één ritmische productie wat volgens hem een zeldzaamheid is in de Surinaamse muziekwereld. “Dit wordt een cultureel statement. Het is aleke, maar dan met een moderne trap-inslag. Elke artiest geeft zijn of haar unieke draai aan de beat. Het laat zien hoe rijk en divers onze muziek is.”
- SLM onderhoudt regionale route voorlopig met één toestel..
- Onderzoek brand Henck Arronstraat: Vier panden in de as gel…..
- Goudprijs bereikt recordhoogte, Trump voedt angsten..
- NDP blijft erbij: geen samenwerking met VHP..
- Thelma Wilhelmien Hermelijn..
- Nieuwe straatverlichting langs Oost-Westverbinding..
- Doerga kraakt opiniepeiling: “Dit is geen analyse, dit is e…..
- Marcel Selmon Daan..
- Max Miliaan Waterberg..
- René Armand Erat..
- Juridische modernisering is geen sociaal historische uitwis…..
- Nieuwe straatverlichting langs Oost-Westverbinding verhoogt…..
- De chaos is compleet!..
- Camerabeelden leiden tot aanhouding telefoondief..
- De kaart toont de huidige landen waar rooms-katholieke paus…..
- Fernandes Mendes: fraude nooit aangetoond bij verkiezingen..
- “Zelfs IMF spreekt regering aan op niet begaan zijn lot soc…..
- Bronto stelt ultimatum: ’PL stapt uit coalitie bij ongelij…..
- Paus Franciscus wordt zaterdag begraven..
- Objectieve verkiezingsautoriteit..
- Voetganger komt om bij aanrijding; autobestuurder na achter…..