‘Hij was niet alleen prins Pim maar ook koning publiciteit’

Cineast Pim de la Parra krijgt uitvaart met ‘staatseer’
Tekst en beeld Iwan Brave

PARAMARIBO — “Vandaag moeten we afscheid nemen van onze Pim, onze eigenzinnige, rebelse, grappige, filosofische en levenlustige vader, broer, oom, neef, vriend en soms onze prins. We gaan hem bedenken, we gaan hem in toespraken even tot leven brengen en dan laten we zijn spirit door deze ruimte gaan.”

“Pim heeft heel veel betekend voor de Surinaamse en Nederlandse filmindustrie. Wan Pipel is een iconische film en wordt nog steeds vertoond, ook internationaal”
schoon Geert Lageveen
Woorden van schoonzoon Geert Lageveen vrijdag tijdens de uitvaart van cineast en regisseur Pim de Parra, die vorige week vrijdag op 84-jarige leeftijd overleed. Enkele weken daarvoor was de maker van de eerste Surinaamse speelfilm ‘Wan Pipel’ gevallen. Ernstig genoeg voor uiteindelijk een ziekenhuisopname. Daarna was het opeenvolging van complicaties. De la Parra blies zijn laatste adem uit in nabijheid van zijn dochters Bodil en Nina de la Parra.
Schoonzoon Lagerveen wees op het uitvoerige nieuws over het overlijden van De la Parra. “Sinds vrijdagavond stond het op alle nieuwssite in Suriname en in Nederland. En uitgebreide items op tv-journaals, alle kranten hebben groots uitgepakt. En dat zal voorlopig wel even blijven doorgaan in hommages en nabeschouwingen”, aldus Lageveen.
Emotionele toespraken
Het waren vooral familieleden die zeer persoonlijke en emotionele toespraken hielden. Het geheel werd luister bij gezet door een vierkoppig mannenkoor van Harmonie met meeslepende zangnummers uit Wan Pipel. Over de kist van de cineast, wiens uitvaart met ‘staatseer was, lag de Surinaamse vlag gedrapeerd.
De rouwstoet was onder militaire escorte begeleid vanaf De La Parras woning aan de Prins Hendrikstraat. Na de afscheidsdienst werd een saluutsalvo afgevuurd en The Last Post op trompet gespeeld. Daarna dansten dragers met de kist onder opzwepende muzikale begeleiding. Familie en vrienden dansten uitbundig mee. Immers het leven van De la Parra “werd gevierd”. De La Parra werd in besloten kring gecremeerd.
In het Nederlandse Film Festival (NFF), komende week, zal hij herdacht worden “als de bevlogen filmmaker die hij was in hart en nieren”, vertelde Lagerveen, die citeerde uit een rouwadvertentie van het NFF in de Volkskrant. Hij wees ook op de gestuurde ‘prachtige boeketten’ van onder meer de Nederlandse Filmacademie. “Dat raakt ons zeer.”
Volkomen terecht
Volgens Lagerveen zou zijn schoonvader ‘blij’ zijn met alle media-aandacht. “Niet alleen was hij Prins Pim maar koning van de publiciteit. As long as they spell your name wright”, zoals De La Parra dat zelf plachtte te zeggen. “Maar het is ook volkomen terecht”, vervolgde Lagerveen. “Pim heeft heel veel betekend voor de Surinaamse en Nederlandse filmindustrie. Wan Pipel is een iconische film en wordt nog steeds vertoond, ook internationaal.”
Lagerveen constateert dat de films van De La Parra ‘herondekt’. “Mensen uit de hele wereld laten zich lovend uit over zijn oeuvre en niemand minder dan Quentin Tarantino betoonde zich een groot fan toen hij vorig jaar in Nederland was. Tegen elke journalist zei hij: ‘Ga die films kijken van Pim de la Parra.’”
Maar zijn schoonvader was ook een ‘icoon’ als het ging om beeld van Surinamers in Nederland. Hij was de eerste Surinaamse student op de Filmacademie. “En vanaf dat moment heeft zich nooit de wet laten voorschrijven. Zich nooit de mond laten snoeren. Hij heeft zich nooit aangepast aan Nederland. Integendeel heeft Nederland moest zich maar aanpassen aan hem en daar was moed voor nodig.”
Lagerveen dichtte hem ook “intelligentie, humor en verbale begaafdheid en een onbegrensde hoeveelheid eigenwijsheid en zelfvertrouwen”, toe. “Pim was een ‘stepping stone’. Een van de vele Surinamers die zich trots uitspraken en op wiens schouders generaties daarna konden staan.”