‘Hij was een drijvende kracht voor de VES’

10/12/2020 04:25 – Amanda Palis
PARAMARIBO – Met het heengaan van Albert Jozef Brahim hebben verschillende organisaties, waaronder de Verenging van Economisten in Suriname (VES), een waardig lid verloren. “Hij was niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van de vereniging, maar ook een drijvende kracht ervan. Zijn kern was altijd het bevorderen van de economie”, zegt voorzitter Winston Ramautarsing desgevraagd tegen de Ware Tijd. Brahim overleed op 1 december op 88-jarige leeftijd en is woensdag te Weg naar Zee gecremeerd.
Hij was één van de grondleggers en de eerste voorzitter van de VES. “Alleen heeft hij maar voor korte duur die functie kunnen vervullen. Met de staatsgreep in de jaren tachtig hebben de militairen de VES laten ‘slapen’. De economen konden dus niet meer bij elkaar komen om te vergaderen”, vertelt Ramautarsing. In de jaren negentig werd de vereniging nieuw leven ingeblazen en werd Jim Bousaid voorzitter. “Maar meneer Brahim is altijd betrokken gebleven bij de VES. Hij ondersteunde niet alleen met zijn kennis, maar sponsorde ook evenementen.”
In de jaren vijftig studeerde Brahim Algemene Economie aan de Katholieke Universiteit Tilburg in Nederland en keerde al heel vroeg terug naar Suriname. Hij richtte samen met Theo van Phillips, Tony Caram, R. Koningsverdrag en Roy Somaroo de VES op. Ramautarsing: “Hij kreeg voor zijn werk en inzet in 2017 een Lifetime Achievement Award van ons. Hij vertelde toen dat de organisatie is gestart met een groep mannen die op belangrijke momenten als vrienden bij elkaar kwamen in de jaren zestig. Al pratend kreeg de organisatie in 1972 vorm”, vertelt de huidige VES-voorzitter.
Goede vriend Chas Mijnals praat van een groot verlies voor het land. Hij kwam in 1981 in contact met Brahim, die toen directeur was van De Surinaamsche Bank. “Ik maakte kennis met hem via gemeenschappelijke vrienden en heb door vertrouwen dat hij toen in mij had, een 100 procent-hypotheek kunnen afsluiten bij de bank. Hij had zoveel vertrouwen in mij toen hij mijn inkomstenstaat voor zich had.” Mijnals noemt het veelbetekend dat Brahim hem ondersteunde. “Ik kwam pas terug naar Suriname en had nog niks kunnen opbouwen. Ik heb elke cent terug betaald.”
Hij heeft het contact blijven onderhouden met de ex-bankdirecteur. De twee konden elkaar vooral terug vinden in hun uitgesproken mening over de problemen van het land en hoe zaken beter aangepakt zouden kunnen worden. “Brahim was maatschappelijk bewogen en dat zag je meteen in zijn handelen. De Surinaamse samenleving heeft in hem een hele grote zoon verloren.” Een belangrijk nalatenschap van Brahim volgens Mijnals is integriteit. “Hij was een zeer integere man. Als hij je vertrouwde had je dat ook verdiend en hij kwam echt voor je op. Hij is een vriend die vriend zal blijven.”
Voor Ramautarsing is een nalatenschap van ondernemerschap iets dat Brahim velen achterlaat. “Hij was een krachtige ondersteuner van particulier ondernemerschap en heeft ook bij verschillende bedrijven zowel in de toezichthoudende als uitvoerende positie zijn bijdrage geleverd. En daar zijn wij hem dankbaar voor.” Brahim was één van de oprichters van Assuria en president-commissaris van Moboco, Kirpalani en Assuria. Ook heeft hij de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven in 1990 en 1991 geleid als voorzitter. Later werd hij erevoorzitter en adviseur.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname