De discussie over herstelbetalingen en de erkenning van het slavernijverleden blijft een complex en gevoelig onderwerp tussen Nederland en Suriname. Walter Oostelbos, de Nederlandse ambassadeur in Suriname, benadrukte tegenover de redactie van Suriname suriname dat de excuses van de vorige Nederlandse regering en de koning onverkort van kracht blijven.
Hij maakte duidelijk dat er geen verandering is in de houding van Nederland ten aanzien van de erkenning van de historische schuld. De praktische invulling van herstelbetalingen wordt echter gezien als een kwestie die zorgvuldig moet worden behandeld, met nadruk op duurzame projecten.
De vrijgemaakte 66 miljoen euro is specifiek bedoeld voor initiatieven die rechtstreeks ten goede komen aan de nazaten van tot slaafgemaakten. Deze middelen zullen voornamelijk via projectvoorstellen uit Suriname en de regio worden beheerd.
Siegmien Staphorst van Naks benadrukte dat de fondsen effectief moeten worden ingezet voor langetermijnontwikkeling op gebieden zoals onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, ondernemerschap en verdere ontwikkeling. Deze elementen zijn volgens haar essentieel voor sociale en economische vooruitgang.
Staphorst suggereerde verder dat een speciaal orgaan of instituut zou moeten worden opgericht om de uitvoering van de projecten te coördineren en de besteding van de fondsen te monitoren. Dit zou transparantie en verantwoording waarborgen en tegelijkertijd een brede samenwerking tussen verschillende organisaties bevorderen.
Ambassadeur Oostelbos wees erop dat de middelen afkomstig zijn van de Nederlandse belastingbetalers, wat een zorgvuldige en gezamenlijke aanpak vereist. Ondanks oproepen van sommige leden van de Tweede Kamer om geen herstelbetalingen te doen, blijft Nederland zich committeren aan een gezamenlijke en langdurige inspanning om het slavernijverleden te verwerken en de gevolgen ervan aan te pakken.
Het blijft interessant voor vele die het proces volgen om te zien hoe deze gesprekken zich verder zullen ontwikkelen. De vraag bij hen blijft hoe Suriname en andere betrokken landen deze middelen concreet zullen inzetten om niet alleen de nazaten van tot slaafgemaakten te ondersteunen, maar ook bredere maatschappelijke ontwikkeling in de regio te bevorderen. Vast staat wel dat het proces dialoog, samenwerking en een juiste balans tussen erkenning, herstel en vooruitgang vereist.
- Prudent financieel beleid..
- Het niveau van het parlement dient gewaarborgd te worden..
- Santokhi terug na buitenlandse missie..
- Mannen op zijn erf overvallen terwijl hij naar dia’s …..
- Strenge controle ECD in supermarkten te Welgedacht A en Bom…..
- Nancy Zeefuik zingt fosten singi..
- Defensie wacht op budget voor renovatie militaire gebouwen..
- Politie beboet buschauffeurs voor verboden afslag..
- Eclac: Suriname bij koplopers in toename exportgroei 2024..
- Geen rooster van aftreden partijvoorzitter..
- Gezin van 10 dakloos door woningbrand..
- NK 2024: ‘Kunst is vrijheid én creatie!’..
- Nieuwe energietarieven voor 3 maanden geldig..
- Politie zal streng optreden tegen verkeersovertreders..
- IMF begonnen aan 8e review..
- Brunswijk: regering beraadt zich over tenminste één hectare…..
- Inheemse vrouwen Para-Oost versterken toekomst met duurzaam…..
- November begint met een bewolkte lucht..
- Surinaamse delegatie niet te spreken over onprofessionele o…..
- Zuriël Morris en Gloria Terlaan winnen Rotary VOJ Student E…..
- UMCG rondt kinderhartmissie succesvol af..