De discussie over herstelbetalingen en de erkenning van het slavernijverleden blijft een complex en gevoelig onderwerp tussen Nederland en Suriname. Walter Oostelbos, de Nederlandse ambassadeur in Suriname, benadrukte tegenover de redactie van Suriname suriname dat de excuses van de vorige Nederlandse regering en de koning onverkort van kracht blijven.
Hij maakte duidelijk dat er geen verandering is in de houding van Nederland ten aanzien van de erkenning van de historische schuld. De praktische invulling van herstelbetalingen wordt echter gezien als een kwestie die zorgvuldig moet worden behandeld, met nadruk op duurzame projecten.
De vrijgemaakte 66 miljoen euro is specifiek bedoeld voor initiatieven die rechtstreeks ten goede komen aan de nazaten van tot slaafgemaakten. Deze middelen zullen voornamelijk via projectvoorstellen uit Suriname en de regio worden beheerd.
Siegmien Staphorst van Naks benadrukte dat de fondsen effectief moeten worden ingezet voor langetermijnontwikkeling op gebieden zoals onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, ondernemerschap en verdere ontwikkeling. Deze elementen zijn volgens haar essentieel voor sociale en economische vooruitgang.
Staphorst suggereerde verder dat een speciaal orgaan of instituut zou moeten worden opgericht om de uitvoering van de projecten te coördineren en de besteding van de fondsen te monitoren. Dit zou transparantie en verantwoording waarborgen en tegelijkertijd een brede samenwerking tussen verschillende organisaties bevorderen.
Ambassadeur Oostelbos wees erop dat de middelen afkomstig zijn van de Nederlandse belastingbetalers, wat een zorgvuldige en gezamenlijke aanpak vereist. Ondanks oproepen van sommige leden van de Tweede Kamer om geen herstelbetalingen te doen, blijft Nederland zich committeren aan een gezamenlijke en langdurige inspanning om het slavernijverleden te verwerken en de gevolgen ervan aan te pakken.
Het blijft interessant voor vele die het proces volgen om te zien hoe deze gesprekken zich verder zullen ontwikkelen. De vraag bij hen blijft hoe Suriname en andere betrokken landen deze middelen concreet zullen inzetten om niet alleen de nazaten van tot slaafgemaakten te ondersteunen, maar ook bredere maatschappelijke ontwikkeling in de regio te bevorderen. Vast staat wel dat het proces dialoog, samenwerking en een juiste balans tussen erkenning, herstel en vooruitgang vereist.
- 50-jarige vrouw met 101 bolletjes, vermoedelijk cocaïne, aa…..
- Een dode en ernstig gewonde bij aanrijding Parsaran Soekhoe…..
- Suriname seriously disadvantaged by stranglehold contract w…..
- Padieboeren in vicieuze cirkel..
- Misdaad ontneemt Latijns-Amerika en Caribisch gebied econom…..
- Stadionbezoek..
- Roodlichtcontrole levert 36 boetes op, foutparkeerders aang…..
- HOPELIJK GEEN KARUWIWIRI FAYA..
- MONUMENTENBEHOUD EN ZIJN ZORG..
- Binnenlandbewoners vrezen enorm voedsel- en watertekort doo…..
- Sranantongo Wiki in aantocht..
- MuseumN8 trekt jong en oud..
- Brunswijk has no issues with the many foreign trips of Pres…..
- Werkgroep inventariseert knelpunten en adviezen voor beter …..
- Melkcentrale gaat markoesa verwerken..
- Israël: Netanyahu erkent aanval op pieper in Libanon..
- Aanrijding tussen twee bromfietsers eindigt met dodelijk af…..
- Man vermiste Charleen:‘Ik kan niet elke dag zeggen dat mama…..
- Asabina sees struggle over SRD 800 million at Biza..
- Renovatie en nieuwbouw Centrale Markt Nickerie blijven uit..
- A20 maakt zich sterk voor een technisch kabinet..