DE VOORLOPIGE UITSLAGEN van de verkiezingen die zondag werden gehouden, mogen maar weinig mensen hebben verrast. Het was een nek-aan-nekrace tussen de NDP en de VHP die vooralsnog door de NDP is gewonnen. Die behaalde achttien zetels in het 51 zetels tellende parlement, de VHP bleef steken op zeventien.
Het zal – als dat zo blijft – voor de VHP en president Chandrikapersad Santokhi een hard gelag zijn dat de partij is voorbijgestreefd door de NDP, ook al is dat met een minimaal aantal stemmen. Echter, op basis van de voorlopige uitslagen kunnen er nog geen definitieve conclusies worden getrokken.ADVERTISEMENT
“Overigens, het is nog helemaal niet zeker dat Geerlings-Simons ook zal worden voorgedragen voor het presidentschap door de NDP”
Het betekent normaal gesproken dat de NDP het voortouw mag nemen bij de coalitieonderhandelingen die uiteindelijk moeten leiden tot de vorming van een nieuwe regering. Dat zal geen eenvoudige klus zijn, aangezien Santokhi afgelopen weken heeft benadrukt absoluut niet met de NDP in zee te gaan. Ook de voorzitter van die partij, Jennifer Geerlings-Simons, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit over een samenwerking met de VHP.ADVERTISEMENT
Eigenlijk hebben de twee partijen geen andere keuze en zijn ze tot elkaar veroordeeld, of ze nou willen of niet. Anders zou de NDP kunnen proberen met de NPS – die weliswaar het aantal zetels naar zes verdubbelde, maar minder dan verwacht – en de Abop (eveneens zes zetels) een coalitie moeten vormen. Maar gezien de problemen die de Abop de huidige regering heeft bezorgd, lijkt dit geen logische optie. De NDP en VHP beschikken straks samen wél over een twee derde meerderheid in het parlement, waardoor de verkiezing van een president en vicepresident – waarvoor 34 zetels nodig zijn – probleemloos zou moeten verlopen.
Overigens, het is nog helemaal niet zeker dat Geerlings-Simons ook zal worden voorgedragen voor het presidentschap door de NDP. Het rommelt nog altijd binnen de paarse partij. Met name oud-vicepresident Ashwin Adhin vindt dat híj de nieuwe president moet worden; zondag bij het uitbrengen van zijn stem zei hij nog volledig te gaan voor het presidentschap en zich niet te zullen terugtrekken uit de interne NDP-strijd.
Trouwens, het is ook de vraag of Santokhi bereid is een stap terug te doen en als eventuele vicepresident de tweede viool te spelen, onder een NDP-president. Maar hij zal zich moeten schikken naar de wens van het volk, dat zich duidelijk heeft uitgesproken over het handelen van zijn regering in de afgelopen vijf jaar. En dat volk wil schijnbaar de NDP nogmaals een kans geven, ondanks het desastreuze beleid van 2010 tot 2020.-.
- Mathoera: verandering bij defensie zichtbaar..
- Inhoudelijke behandeling Money Laundering-zaak K.C. start 5…..
- Campus Village bij AdeKUS opgeleverd: stap naar toegankelij…..
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president..
- Column: Positieve mindset..
- Dorpsbestuur Pokigron legt knelpunten voor aan president..
- Op weg naar 25 mei: Santokhi sluit zichzelf bij voorbaat ui…..
- Santokhi heeft geen moeite met ambities van partijgenoten..
- Zorgcrisis bij Esther Stichting houdt aan..
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar..
- Annand Jagesar waarschuwt voor risico’s bij olie-exploitati…..
- Tyrone Spong verliest bij rentree..
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)..
- Brunswijk baseert groei ABOP op aantal mensen dat zijn kabi…..
- Veertig participeren in cursus Sportadministratie..
- Stemmen bij volmacht alleen onder strikte voorwaarden mogel…..
- Kwijtschelding schulden van burgers aan SWM in Vredenburg..
- Man mishandeld en beroofd door gewapende verdachten in Comm…..
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht..
- Suriname zet in op export biologisch geteelde ananas: ‘We z…..
- Verdachte milieuverontreiniging Stuwmeergebied voorlopig op…..